Alertă de terorism în Marea Mediterană

Atenatul ISIS nu Tunisia nu va fi ultimul din zonă. Jihadiştii au anunţat noi atacuri, iar liderii eurpeni se tem că Marea Mediterană, plajele din sudul Europei şi Corsica ar putea fi următoarele ţinte. Alerta de terorism în Mediterana a fost unul dintre subiectele sensibile de pe agenda summitului franco-italian care a avut loc la Caen.

Ameninţarea jihadiştilor din Libia, s-a materializat, din păcate, în Tunsia. Dar teroriştii pot profita de drama umană a miilor de refugiaţi din Siria, Yemen sau Eritreea, care ajung pe coastele mediteraneene din sudul Europei. Nici guvernul italian, nici cel grec, direct vizate şi nici liderii europeni nu au găsit o soluţie pentru a controla imensul aflux de imigranţi.

ISIS în Libia, noul front al islamiştilor

„Dacă aş avea un yaht şi aş vrea să navighez în Mediterana, mi-aş face griji pentru siguranţa mea”, a declarat amiralul britanic Chris Parry. „Coastele italiene şi malurile europene cele mai apropiate de Libia vor deveni locuri cu risc crescut”, a completat amiralul american Jim Stravridis. Mai mult, acesta consideră că există pericolul ca Mediterana să devină, după Oceanul Indian, Golful Guineei sau strâmtoarea Malacca un nou teren de acţiune pentru piraterie. Iar piraţii vor flutura steagul negru al jihadului şi vor aplica metodele barbare pe care le folosesc în Siria şi în Irak.

Sunt suficiente pentru asta câteva bărci rapide, precum cele folosite în Oceanul Indian. În Mediterana, piraţii ar avea două avantaje faţă de cei din restul lumii: un armament mult mai sofisticat, cu lansatoare de rachete şi rachete mare-mare (şi rezerve aproape ilimitate în arsenalul rămas după căderea lui Gaddafi) şi posibilitatea de a se adăposti în spatele vapoarelor cu migranţi care încearcă să ajungă pe coastele italiene sau greceşti, evitând astfel să fie reperaţi prea repede de către paza de coastă.

Un alt pericol este ca jihadiştii să se folosească de vapoarele cu migranţi pentru a introduce în Europa terorişti înarmaţi. Aceştia ar putea chiar să cucerească o insulă italiană sau grecească a mai spus Stravridis, fost comandant şef al NATO.

Europa pare complet descoperită în faţa acestei ameninţări. După ce au lăsat, luni de zile, italienii să se descurce singuri cu sute de mii de migranţi la Lampedusa, opt ţări europene s-au reunit sub o operaţiune comună numită Triton, pentru a rezolva problema migranţilor. Lipsa mijloacelor şi a susţinerii ţărilor nordice, care nu se simt vizate, sunt evidente. Triton constă în 21 de vase, care nu sunt toate în larg, patru avioane de observaţie şi un elicopter. Mai mult, unităţile de exerciţii Triton trebuie să facă o barieră matină de-a lungul coastelor europene şi nu se poate trece de cealaltă parte, pentru a fi reperate vapoarele cu migranţi.

Este posibil ca autorităţile franceze şi italiene să colaboreze cu cele egiptene şi tunisiene, pentru a supraveghea vapoarele cu migranţi şi bărcile rapide care ar pleca de pe coastele africane.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.