Angelina Jolie a suferit o dublă mastectomie. Textul integral al mărturiei actriței

Angelina Jolie a mărturisit, într-un material pe care l-a scris pentru New York Times, că a suferit o dublă mastectomie. Actrița a recurs la această soluție, pentru că riscul de a face cancer la sân era de 87%. Mesajul artistei de 37 de ani, a cărei mamă a murit la 56 de ani de cancer la sân, este emoționant. Redăm textul integral.

„Aproape zece ani, mama s-a luptat cu cancerul și a murit la 56 de ani. A rezistat îndeajuns încât să-și cunoască și să-și țină în brațe primii nepoți. Dar ceilalți copii ai mei nu au avut norocul să o fi cunoscut și să știe cât de iubitoare și de delicată era.

Vorbim adesea despre „mămica lui mami” și mă regăsesc în situația de a încerca să le explic boala care a luat-o de lângă noi. Au întrebat dacă și mie mi s-ar putea întâmpla același lucru. Le spun mereu să nu își facă griji, dar adevărul este că sunt purtătoarea unei gene păcătoase, BRCA1, care mărește riscul să fac un cancer la sân sau unul ovarian.

Doctorii mei au estimat că prezint un risc de 87% de a face cancer la sân și de 50% să fac un cancer ovarian, iar riscul este diferit, pentru fiecare femeie în parte.

Doar o parte dintre cazurile de cancer la sân sunt rezultatul mutației unei gene moștenite. Cele care au o disfuncționalitate în gena BRCA1, prezintă, în medie, un risc de 65%.

Când am aflat care este situația mea, am decis să reacționez și să reduc riscul cât mai mult posibil. Am hotărât să fac o mastectomie dublă. Am început cu sânii, pentru că riscul să fac cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian și operația este mai complexă.

Pe 27 aprilie am terminat cele trei luni de proceduri medicale pe care le implicau mastectomiile. În tot acest timp am reușit să nu fac public acest lucru și să îmi continui munca.

Dar acum scriu despre asta, pentru că sper ca alte femei să poată beneficia de experineța mea. Cancerul este încă un cuvânt care seamănă spaimă în inimile oamenilor și care provoacă un adânc sentiment de neputință. Însă în zilele noastre, este posibil să aflăm cu o analiză a sângelui dacă suntem suspecți de cancer la sân sau ovarian și să acționăm apoi.

Procedurile mele au început pe 2 februarie, cu o procedură cunoscută drept oprirea mamelonului, care elimină boala din glandele din spatele mamelonului și aduce un flux suplimentar de sânge în zonă. Este puțin dureros și provoacă multe vânătăi, dar șansele ca sânul să fie salvat cresc.

Două săptămâni mai târziu, a avut loc operația principală, când țesutul sânilor a fost îndepărtat, iar în locul său au fost puse proteze temporare. Operația a durat opt ore. Te trezești cu tuburi de drenaj și proteze în sâni. Simți că e o scenă de film SF. Dar la câteva zile după operație, îți reiei viața normală.

După alte nouă săptămâni, operația finală constă în reconstrucția sânilor cu implanturi. Rezultatele pot fi foarte frumoase, date fiind progresele făcute în privința acestor proceduri în ultimii ani.

Am vrut să scriu asta, ca să le spun femilor că decizia de a face o mastectomie nu este ușor de luat. Eu sunt fericită de decizia mea. Riscul de a face cancer la sân a scăzut de la 87%, la mai puțin de 5%. Pot să le spun copiilor mei că nu trebuie să se teamă că m-ar putea pierde din cauza cancerului la sân.

Este liniștitor că nu văd nimic de natură să se simtă stingheriți. Pot să vadă doar cicatricele mici. Restul e doar „mami”, așa cum a fost întotdeauna. Ei știu că îi iubesc și că aș face orice ca să fiu cu ei cât mai mult timp posibil. Ca notă personală, nu mă simt mai puțin femeie. Mă simt mai puternică pentru că am luat o decizie importantă, care nu îmi micșorează în niciun fel feminitatea.

Sunt norocoasă să am un partener, Brad Pitt, care mă iubește și mă susține atât de mult. Oricine are o iubită sau o soție care trece prin asta, să știe că este o parte foarte importantă a tranziției. Brad a fost la Pink Lotus Breast Center, unde am fost tratată, în permanență. Am reușit să găsim momente în care să râdem împreună. Știam că asta trebuie să facem pentru familia noastră și că ne va apropia. Și așa a fost.

Pentru orice femeie care citește asta, sper să o ajute să știe că are de ales. Vreau să încurajez fiecare femeie, mai ales dacă a avut în familie cazuri de cancer la sân sau cancer ovarian, să caute informații și medici specialiști, care să o ajute să depășească acest moment al vieții și să ia decizii în cunoștință de cauză.

Am aflat că mulți specialiști în medicină holistică propun alternative la operații. Tratamentul meu va fi postat pe site-ul clinicii Pink Lotus Breast Center. Sper să le fie de folos altor femei.

Cancerul la sân ucide aproximativ 458.000 de persoane în fiecare an, potrivit OMS, majoritatea în țări cu venituri mici și medii. Testarea genelor și tratamentul preventiv trebuie să fie o prioritate, oricare ar fi veniturile femeilor, oriunde ar trăi. Prețul unei testări pentru BRCA1 și BRCA2, mai mult de 3.000 de dolari în Statele Unite, rămâne un obstacol pentru multe femei.

Aleg să nu îmi țin secretă povestea, pentru că sunt multe femei care nu știu că trăiesc sub spectrul cancerului. Sper că și ele vor avea posibilitatea să își testeze genele și, dacă prezintă un risc crescut, vor ști că pot alege.

Viața are multe provocări. Cele care nu ar trebui să ne sperie sunt cele pe care le putem înfrunta și le putem controla.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.