Atentatul din Tunisia: Yassine Laabidi era un băiat căruia îi plăcea viaţa

În atenatul din Tunisia au murit şi doi dintre atacatori. Un al treilea este căutat. După ce presa a scris despre Jabeur Khachnaoui, un licean cuminte al cărui risc de radicalizare nu era bănuit nici de către cei mai apropiaţi, apar informaţii şi despre cel de-al doilea atacator de la Muzeul Bardo. Yassine Laabidi este descris de către fratele lui drept un tânăr căruia îi plăcea viaţa. Şi chiar dacă era credincios şi îşi făcea rugăciunile, stătea cu prietenii lui la glume în timp ce aceştia consumau alcool.

În dimineaţa atentatului din Tunisia, Yassine Laabidi a luat micul dejun în familie (curmale, pâine şi ulei de măsline) şi apoi s-a dus la serviciu, la o agenţie de voiaj. În jurul orei zece s-a învoit şi a plecat direct la Muzeul Bardo.

Fratele lui urmărea evenimentele la televizor, fără să bănuiască nimic. „Mă uitam la ce se petrece la muzeu şi îi insultam, îl făceam în toate felurile pe ucigaşi, fără să ştiu că fratele meu era implicat”, a povestit fratele lui Yassine. Abia după-amiază poliţia a bătut la uşa familiei ucigaşului, pentru a o anunţa că unul dintre atacatori a fost identificat drept Yassine Laabidi – Abidi, de 27 de ani.

„Încă nu îmi dau seama că fratele meu este mort, că este implicat în afacerea asta, nimeni din familie nu înţelege. Yassine era un tânăr amabil, cald, frumuşel, intelectual, care nu avea nimic în comun cu jihadiştii”, a povestit fratele tânărului.

Tânărul provenea dintr-o familie din clasa de mijloc şi locuia cu părinţii, cu sora şi cu fratele lui. A început să studieze franceza la universitate, dar a abandonat în al doilea an şi s-a angajat. După revoluţia din 2011 s-a apropiat de religie şi a început să îşi facă rugăciunea, dar nimic din comportamentul lui nu a dus cu gândul la extremism. Nu se izola, îi plăcea să petreacă serile cu familia, să se uite la filme şi la documentare.

Yassine Laabidi a părăsit casa părintească o singură dată, 27 de zile în decembrie 2014. A spus că merege la Sfax, în sudul Tunisiei. Părinţii încep să se îndoiască de cele spuse de fiul lor, după ce autorităţile au informat că tânărul a participat la un antrenament în Libia. Unui văr de-al lui, Walid, Yassine i-a dat o altă versiune. A spus că a plecat cu familia iubitei lui, o americancă de origine irakiană la Djerba. Iar vărul lui l-a crezut pentru că „înainte de a începe să-şi facă rugăciunea, lui Yassine îi plăcea viaţa, bea, fuma şi avea o iubită”.

Este o victimă 100% a unei spălări a creierului, a ideilor veninoase, a acestor mizerii care trimit tinerii la moarte în numele religiei, tineri cultivaţi care ar putea deveni forţe de ordine, medici sau avocaţi a mai spus fratele lui Yassine. El a adăugat că familia doreşte să îl înmormânteze pe tânărul iubitor şi vesel pe care l-a cunscut, nu pe ucigaşul în care a fost transformat.

Totuşi, portretul romanţat al lui Yassine Laabidi este demontat de poliţia tunisiană. Autorităţile au anunţat că tânărul era cunsocut de către forţele de ordine, dar nu pentru fapzte grave şi era supravegheat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.