Autorul atentatelor de la Copenhaga a stat în celulă cu un suţinător ISIS

Omar El-HusseinAutorul atentatelor de la Copenhaga a stat în celulă cu un suţinător ISIS. Omar El-Hussein a a împărţit celula cu un suţinător notoriul al jihadiştilor, atunci când a fost învchis pentru atac cu armă albă, iar administraţia penitenciarelor a transmis mai multe raportae pe această temă. Exista şi suspiciunea că tânărul danez de origine palestiniană se preăgătea să plece în Siria pentru a li se alătura jihadiştilor, se arată într-un documentar al postului de televiziune TV2.

În închisoare, gardienii au informat în trei rânduri administrația penitenciară că Omar El-Hussein exprimase opinii ‘extreme’ privind islamul, potrivit unui raport confidențial al Parchetului obținut de TV2.

Tânărul danez de origine palestiniană fusese transferat într-o închisoare din Copenhaga unde a stat în celulă cu un simpatizant notoriu al organizației Statul Islamic, în pofida unui e-mail în care era dezvăluit faptul că ‘extremismul său se agrava’.

Cine era Omar El-Hussein

Colegul său de celulă intrase în atenția serviciilor penitenciare și serviciilor de informații, la 25 noiembrie, deoarece susținuse, ‘via un profil pe Facebook, Statul Islamic’, se precizează în raport.

Autoritățile îl bănuiau totodată pe Omar El-Hussein că dorește să ajungă în Siria după eliberarea sa, o informație pe care nu au putut să o confirme, potrivit documentului.

‘Se pare că Omar a afirmat că dorește să meargă și să lupte în Siria atunci când va fi eliberat’, a scris personalul penitenciarului în raport, adăugând că ‘declarațiile sale nu au fost confirmate’.

La două săptămâni după ce a ieșit din închisoare, acest bărbat, în vârstă de 22 de ani, a deschis focul asupra unui centru cultural din Copenhaga unde avea loc o dezbatere privind libertatea de exprimare, omorând o persoană în vârstă de 55 de ani și făcându-se apoi dispărut. După aceea, el a ucis un evreu, în vârstă de 37 de ani, care asigura paza în fața sinagogii din capitala daneză. Individul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu agenți de poliție.

În septembrie, administrația penitenciară semnalase serviciilor de securitate (PET) că Omar El-Hussein prezenta riscuri de radicalizare, dar că ‘elementele raportului nu lăsau să se creadă că plănuia un atac’. Cinci bărbați, suspectați că l-au ajutat să obțină și să scape de arme, sunt în prezent în detenție, fiind acuzați de complicitate.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.