Babar, programul de spionaj cibernetic al francezilor

Nu doar americanii au creat programe de spionaj. Potrvit 20minutes.fr, experţii au analizat doi viruşi Babar şi Evil Bunny şi există indicii că au fost creaţi de către serviciile secrete franceze.

Paul Rascagnères, informatician german, nu acuză în mod direct DGSE (Direcţia generală de securitate externă). El spune că atribuirea originii, în special în cazul unui malware profesional, este mereu dificilă. Dar este foarte posibil ca serviciile secrete franceze să fie implicate, pentru că în codul programelor este folosit termentul „ko”, pentru kilo-octet, nu „kb”, pentru kylobite, aşa cum este folosit termenul în ţările britanic.

Cum afli dacă îţi este spionat calculatorul

Babar era un program care asculta conversaţiile pe mesagerie, cum ar fi cele pe Skype, Yahoo Messenger şi MSN. El putea supraveghea atat conversaţiile efectuate cu microfon sau câşti, cât şi pe cele scrise. Babar ar fi fost folosit în principal pentru a spiona programul nuclear iranian, dar era mult mai puţin performant decât Stuxnet, programul spion al americanilor. Au fost detectate computere infectate cu Babar în Algeria, Egipt, Spania şi Canada, dar nu se ştie dacă este vorba despre victime colaterale sau ţări vizate de spionajul cibernetic francez.

EvilBunny, un alt program de spionaj, a ar fi fost creat de aceiaşi programatori care au făcut Babar. În comentarii, sunt găsite aceleaşi erori de limbă engleză pentru ambele programe. Dar iarăşi, nu se ştie dacă acest lucru nu este o inducere în eroare.

Acuzaţiile aduse Parisului nu sunt o surpriză. Toate ţările lumii au spioni informatici. De altfel, Franţa este unul dintre pionierii supravegherii tehnlogice, cu acţiuni şi sisteme ce datează încă din Primul Război Mondial.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.