Bagajele pasagerilor MH 17, recuperate după trei luni

Pentru prima oară de la doborârea zborului Malaysia Airlines din estul Ucrainei a avut loc o acţiune organizată de colectare a obiectelor apariţinând victimelor. Un camion cu obiecte personale a fost încărcat de angajaţi ai aşa-numitului Minister pentru Situaţii de Urgenţă din republica populară Doneţk şi voluntari.

La trei luni după ce zborul MH 17 s-a prăbuşit cu 298 de oameni la bord, o echipă olandeză a putut participa la recuperarea obiectelor personale ale victimelor. Acestea vor fi duse la Harkov şi apoi vor fi transferate în Olanda. Vicepremierul autoproclamatei republici populare Doneţk, Andrei Purghin, a declarat că ajutorul dat olandezilor a fost un gest de bunăvoinţă şi că nu erau obligaţi să facă acest lucru. Potrivit acestuia, timp de trei săptămâni partea olandeză a trimis cereri cu privire la obiecte, dar care erau formulate incorect.

Ancheta internaţională este condusă de către Olanda, deoarece 193 de victime aveau cetăţenie olandeză. Australia, ţară din care provin 27 dintre victimele accidentului, a făcut apel la Vladimir Putin să nu intervină pentru protejarea vinovaţilor.

„Ştim că aţi cooperat în investigaţia penală. Dacă aceasta va identifica suspecţi asupra cărora aveţi vreo influenţă, trebuie să fie predaţi şi trebuie făcută dreptate”, a spus Tony Abott, premierul Australian.

Pe lângă obiectele personale, anchetatorii speră să obţină indicii şi asupra celor 26 de pasageri care nu au mai fost găsiţi, probabil carbonizaţi. Ancheta preliminară a arătat că avionul a fost cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer, dar nu se ştie dacă provenea de la insurgenţii pro-ruşi sau de la armata ucraineană. Rezultatele finale vor fi publicate abia anul viitor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.