Bernie Sanders, candidatul socialist la Casa Albă contra lui Hillary Clinton

Bernie SandersUnicul ales „socialist” din Congresul SUA, Bernie Sanders, a anunțat că va candida la Casa Albă contra lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate din 2016. Americanii „doresc o schimbare fundamentală pentru ca statul să-i servească pe americanii simpli și nu doar pe miliardari”, a afirmat senatorul Bernie Sanders, în vârstă de 73 de ani.

Practic necunoscut la nivel național, Bernie Sanders este cu toate acestea un obișnuit al mass-media naționale, unde reprezintă în mod regulat facțiunea cea mai de stânga a politicii americane. El știe că lipsa lui de notorietate, în fața unei adversare formidabile, este prima provocare a campaniei sale.

„Cei mai mulți oameni din America nu au auzit niciodată de Bernie Sanders. Peste 90% dintre americani o cunosc pe Hillary Clinton”, a declarat el cotidianului. „Ea va avea absolut mai multe mijloace decât mine. Dar cred că putem strânge sume semnificative prin mici contribuții individuale”.

„Oamenii nu ar trebui să mă subestimeze”, a declarat el pentru agenția AP.

Bernie Sanders nu este în prezent membru al partidului democrat dar ocupă locul de ”independent” cu grupul democrat din Senat.

Intrarea sa în cursă nu amenință poziția de favorit a lui Hillary Clinton, dar ar putea să o forțeze pe democrată să-și clarifice declarațiile cu privire la subiecte socio-economice arzătoare ca tratatele de liber schimb în curs de negociere, față de care stânga partidului democrat, sindicatele și Bernie Sanders sunt ostile, notează AFP.

Legăturile istorice ale lui Bill și Hillary Clinton cu Wall Street îi nemulțumesc de asemenea pe unii democrați, deși Hillary Clinton și-a înăsprit recent discursul contra traderilor.

„Am îndoieli cu privire la capacitatea lui Hillary Clinton sau a oricărui republican de a-i ataca pe mai marii finanțelor care controlează o parte atât de mare din economia noastră”, a declarat Bernie Sanders la Fox News în aprilie. Ea trebuie „să-i convingă pe americani că pe baza experienței și pozițiilor sale actuale, va dărâma marile bănci de pe Wall Street”.

Bernie Sanders a fost ales în 1990 în Camera Reprezentanților ca independent, apoi în 2006 în Senat, unde a fost reales în 2012.

Hillary Clinton și-a declarat candidatura la 12 aprilie, singura care a făcut-o în mod oficial. Ea este preferată de aproximativ 62% dintre democrați pentru primare, potrivit mediei sondajelor site-ului RealClearPolitics. Bernie Sanders este foarte distanțat cu circa 6% din intențiile de vot în acest stadiu foarte preliminar.

Alegerile primare debutează la începutul anului 2016.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.