Bibi rămâne. Likud a câștigat alegerile din Israel

Partidul premierului Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile legislative din Israel. Conform rezultatelor, Likud și-a asigurat 29-30 de mandate în Knesset, în timp ce principala alianță de opoziție, Uniunea Sionistă, va controla 24. Parlamentul de la Ierusalim numără 120 de membri, iar pentru a guverna în continuare, Benjamin Netanyahu este obligat să obțină susținerea a celor puțin 61, respectiv majoritatea parlamentară. A treia forță în Knesset va fi, în mod surprinzător, o alianță formată din toate partidele arabe. Liderul Opoziției și principalul contracandidat al lui Netanyahu, Ițak Herzog a admis înfrângerea.

Victoria lui Bibi Netanyahu a venit să contrazică sondajele din ajunul alegerilor anticipate, care ofereau Uniunii Sioniste un avantaj de patru mandate. Apelurile sale de ultim moment, în care promitea că va face tot ce îi stă în putință pentru a împiedica formarea unui stat palestinian, par să-și fi atins scopul. Premierul israelian a mers pe o platformă electorală dominată de subiecte ce țin de securitatea statului evreu și protejarea populației sale în fața amenințărilor la adresa siguranței naționale.

Potrivit Reuters, Benjamin Netanyahu este deja angajat în negocieri pentru formarea unui nou Guvern cu partidul Jewish Home, favorabil colonizării din Cisiordania, cu formațiunile ultraortodoxe și cu partidul Kulanu, condus de ministrul Comunicațiilor Moshe Kahlon.

Victoria Likud și un al patrulea mandat de premier pentru Netanyahu vor pune la încercare relațiile tot mai tensionate dintre Israel și Statele Unite. Construirea unor noi așezări în teritoriile palestiniene și opoziția față de soluția celor două state pentru a pune capăt conflictului din Orientul Mijlociu, l-au transformat pe liderul de la Ierusalim într-un paria chiar și în ochii administrației de la Washington. Uniunea Europeană analizează posibilitatea unor sancțiuni comerciale la adresa statului evreu, dacă politica de colonizare va fi intensificată.

Pe de altă parte, palestinienii se bucură de tot mai multă deschidere din partea Occidentului. Din 1 aprilie vor deveni, formal, membri ai Tribunalului Penal Internațional și intenționează să ceară anchetarea Israelului pentru crime de război comise anul trecut în timpul războiului din Fâșia Gaza.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.