Bogdan Aurescu: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-şi regretul profund faţă de reluarea unor „clişee incorecte” prin modul „distorsionat şi părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a adresat o scrisoare omologului britanic, Philip Hammond, cu privire la problema imaginii şi modului de percepţie de către publicul britanic a românilor din Marea Britanie, în continuarea discuţiilor pe această temă purtate cu ocazia vizitei înaltului oficial britanic din luna ianuarie, de la Bucureşti.

Bogdan Aurescu şi-a exprimat „regretul profund faţă de reluarea aceloraşi clişee incorecte prin modul distorsionat şi părtinitor în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie de către televiziunea britanică privată Channel 4, pe baza portretizării unor cazuri care nu sunt reprezentative la nivelul întregii comunităţi”.

Scrisoarea atrage atenţia asupra faptului că tipul acesta de reportaje poate afecta „în mod negativ şi absolut nedrept imaginea comunităţii româneşti din Marea Britanie”.

Ministrul Afacerilor Externe a menţionat, totodată, că, deşi subiectul referitor la comunitatea română din Marea Britanie în contextul liberalizării pieţei muncii a fost prezentat în mod negativ de către mass media britanică, datele statistice guvernamentale au arătat contrariul şi au demonstrat lipsa de fundament real a unor astfel de campanii de presă.

Conform MAE, comunitatea românească este bine integrată în societatea britanică, în scrisoare arătându-se că o proporţie considerabilă sunt specialişti în diverse domenii, inclusiv în domeniul medical, IT, artă sau comerţ, foarte mulţi având propriile afaceri şi aducând o contribuţie consistentă la prosperitatea societăţii britanice, la care se adaugă cei aproape 7.000 de studenţi din universităţile din Marea Britanie.

Bogdan Aurescu propune ca autorităţile române şi britanice să lucreze împreună pentru a pune capăt „acestei campanii de presă nedrepte şi nejustificate la adresa românilor şi a corecta astfel discrepanţa existentă între realitate şi imaginea proiectată despre aceasta”.

În acest sens, şi ţinând cont şi de reacţiile generate de difuzarea de către televiziunea Channel 4 a serialului „The Romanians Are Coming”, ministrul de Externe a propus stabilirea unui grup de lucru la nivelul autorităţilor competente dintre cele două ţări, care să identifice mijloacele adecvate de a corecta aceste stereotipuri negative la adresa românilor din Marea Britanie.

Primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming” („Vin românii”), difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezintă poveştile a trei români ajunşi în Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele apărute în presă în legătură cu imigraţia.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.