Capitala ISIS a devenit „o mare închisoare”

Capitala ISIS, oraşul sirian Raqqa, a devenit „o mare închisoare”, potrivit unui locuitor al fiefului jihadiştilor. Acesta spune că este uşor să intri în oraş, dar e mai greu să ieşi, iar locuitorii din Raqqa sunt supuşi zilnic ororilor islamiştilor, relatează CNN.

„Mi-am pierdut viaţa… Nu am studii, nu am un viitor, nu am nimic. Nu am vrut aşa ceva pentru mine sau pentru oraşul meu”, declară tânărul, care se prezintă sub pseudonimul Abu Ibrahim al-Raqqawi. De fapt, precizează postul american, tânărul este un fost student la medicină care a ajutat la crearea grupului „Oraşul Raqqa este măcelărit pe tăcute”.

Grupul denunţă atrocităţile comise de către jihadişti în oraş, motiv pentru care luptători ISIS au torturat şi executat deja un membru, ameninţându-i pe ceilalţi cu moartea, potrivit lui al-Raqqawi

Însă toate aceste orori nu-l vor opri să spună ceea ce vede, promite tânărul pentru CNN. „Situaţia mă obligă să fac asta. Nu vreau să fiu faimos. Nu vreau ca toată lumea să ştie cine sunt sau ce fac. O fac pentru oraş şi familia mea, pentru civilii nevinovaţi. Încercăm să facem tot ceea ce putem”, spune tânărul. „Vrem să salvăm oraşul”, subliniază el.

Califul Abu Bakr Al-Baghdadi, cine este şeful ISIS

Cel puţin 40 de persoane au fost executate în Raqqa în ultimele două luni, a declarat al-Raqqawi pentru postul american, care precizează că nu a putut să verifice din surse independente această informaţie şi nici celelalte pe care le-a primit, insistând însă că mărturia tânărului reprezintă o perspectivă rară asupra transformărilor dramatice suferite de unul dintre cele mai liberale oraşe siriene.

Aceste persoane au fost executate după ce au fost acuzate că sunt luptători din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL), că sunt gay sau au ucis alte persoane, susţine tânărul. Activiştii sunt de asemenea vizaţi, precizează el. „Dacă eşti activist, în Rakka (acest lucru) te va duce la moarte”, afirmă tânărul.

O zi „obişnuită” în acest oraş, situat pe malul nordic al fluviului Eufrat, la aproximativ 160 de kilometri est de oraşul Alep, poate începe cu un drum la tribunal pentru jefuirea unei case şi se poate încheia cu o donare forţată de sânge, potrivit activistului. „Dacă ai vreio problemă la tribunalul islamic, ei îţi spun «du-te la spital, donează sânge şi adu bonul. Dacă nu-l aduci nu te putem ajuta»”, afirmă tânărul. „Sunt multe atacuri aeriene, mulţi luptători SI răniţi”, explică el.

Pentru femei, afirmă al-Raqqawi, oraşul este „ca o mare închisoare”. Ele nu au voie să părăsească oraşul dacă au vârsta sub 45 de ani, iar grupul a documentat peste 270 de cazuri de fete obligate să se căsătorească cu luptători ISIS, subliniază el.

Jihadiştii caută disperaţi Viagra şi cumpără lenjerie deochiată pentru neveste

Tot potrivit lui al-Raqqawi, jihadiştii au vopsit, în urmă cu câteva săptămâni, în culori vii clădirile de la marginea unei pieţe în care execută oameni – decapitări şi crucificări. Este o „schimbare” notabilă, subliniază activistul, având în vedere că primul lucru pe care l-au făcut după ce au intrat în oraş a fost să vopsească clădiri în negru. În opinia sa, zugrăvelile recente – în roz, alb, auriu şi verde – ar putea să arate că SI încearcă să evite ca aceste clădiri să devină ţinte ale bombardamentelor coaliţiei.

„Un zid mare desparte civilii de luptătorii străini”, declară tânărul, „de parcă oraşul ar trăi două vieţi diferite”. „Pentru unii dintre aceşti luptători străini este raiul, pentru că (jihadiştii) le dau o groază bani. Le dau case impozante. Le dau maşini de lux”, continuă el.

Însă, pentru alţii nu este paradisul pe care şi l-au imaginat, afirmă al-Raqqawi, care citează zvonuri potrivit cărora unii dintre luptătorii străini care au încercat să fugă au fost executaţi.

„ISIS le ia paşapoartele, iar dacă cineva încearcă să evadeze, este omorât pe loc”, susţine el. „Problema nu este cum să intri în oraşul Rakka. problema este cum să scapi”, subliniază al-Raqqawi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.