Care a fost prețul locuințelor în România, în primul trimestru al lui 2013

Bucureştiul este singurul dintre cele mai importante şase oraşe din România unde preţurile locuinţelor vechi au scăzut în primele trei luni faţă de sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care în Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj şi Timişoara proprietarii au urcat preţurile şi cu 4,1%.

Astfel, scăderile de preţ din Bucureşti au fost de 2,4% pentru garsoniere, de 1,1% pentru apartamentele cu două camere şi de 1,6% la patru camere, potrivit datelor furnizate de către portalul imobiliare.ro. În urma modificărilor de preţ din ultimele trei luni, preţurile din Bucureşti se situează între 998 euro/mp şi 1.076 euro/mp.

Şi la locuinţele noi în primul trimestru a fost consemnată o scădere a preţurilor, de 4,5% la garsoniere şi de 0,7%, respectiv 0,8% la apartamentele cu două şi trei camere. Pe piaţa nouă apartamentele din Bucureşti au preţuri de 1.145 euro/mp pentru o cameră, 1.226 euro/mp pentru două camere şi 1.309 euro/mp la trei camere.

Datele imobiliare.ro arată că doar proprietarii din Bucureşti au redus preţurile la toate categoriile de locuinţe, în timp ce în Timişoara şi Cluj preţurile au crescut şi la garsoniere şi la apartamentele cu două şi trei camere.

Garsonierele din Timişoara s-au scumpit cu 3,6%, la 871 euro/mp, apartamentele cu două camere cu 2,3%, la 798 euro/mp, iar la trei camere cu 2,7%, la 767 euro/mp. Cu toate acestea, în Timişoara se înregistrează cele mai reduse preţuri din cele şase oraşe analizate.

În Cluj, oraşul care se menţine cel mai apropiat de Bucureşti ca preţuri la locuinţe, creşterile au fost mai mici decât în Timişoara, respectiv de 0,6% la garsoniere (1.005 euro/mp), de 2,4% la două camere (999 euro/mp) şi de 0,5% la trei camere (961 euro/mp).

La Iaşi, Constanţa şi Braşov, piaţa rezidenţială a evoluat diferit, în funcţie de numărul camerelor. Locuinţele cu trei camere din Braşov, cele cu una şi două camere din Constanţa şi cele cu una şi trei camere din Iaşi au suferit uşoare creşteri, de la 1,7% la 4,1%.

În aceste condiţii, preţurile din Iaşi variază de la 784 euro/mp la garsoniere, la 763 euro/mp la unităţile cu două camere şi la 778 euro/mp la trei camere şi în Constanţa de la 854 euro/mp (trei camere), la 860 euro/mp (două camere) şi la 866 euro/mp (trei camere). În Braşov, garsonierele se vând în medie cu 883 euro/mp, iar preţurile la două camere coboară la 854 euro/mp, iar la trei camere la 833 euro/mp.

Analiştii imobiliari apreciază că pe termen scurt şi mediu evoluţia pieţei imobiliare depinde de dezvoltarea economică, dar şi de disponibilitatea finanţării.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.