Cât se va prelungi războiul din Yemen

Războiul din Yemen ar putea dura şase luni. Responsabili diplomatici ai țărilor din Golf au declarat că se așteaptă la represalii iraniene sub forma unor acțiuni teroriste de destabilizare şi de aceea campania militară aeriană a coaliției arabe împotriva rebelilor șiiți din Yemen ar putea dura mai mult decât era prevăzut.

Inițial, Arabia Saudită și aliații săi au mizat pe o campanie aeriană de o lună, însă aceasta „ar putea dura între cinci și șase luni”, a declarat un responsabil, exprimându-și în același timp satisfacția în legătură cu rezultatele raidurilor lansate începând de joi și care au permis în special, în opinia sa, distrugerea a 21 de rachete Scud.

Capitala Yemenului, Sanaa, a cunoscut noaptea trecută cele mai intense bombardamente ale coaliţiei, de la începutul operaţiunii. Raidurile au vizat situri militare, în special poziţii ale apărării antiaeriene şi depozite de muniţii.

Arabia Saudită a evacuat zeci de diplomaţi, în special saudiţi, din Aden, oraş din sudul Yemenului. Aceştia au fost trimişi cu mai multe vase militare la Jeddah, în Arabia Saudită.

Luptele în grupările rivale au continuat în cursul zilei de sâmbătă la Aden. În tot oraşul se auzeau explozii, iar un depozit de muniţii al aramatei a fost luat cu asalt. Comandanţii depozitului au fugit, în haosul care a pus stăpânire pe oraş, iar soldaţii i-au urmat, aşa că depozitul a rămas în mâinile rebelilor.

Nu este cunoscut încă numărul victimelor confruntărilor din ultimele zile. Un bilanţ provizoriu indica 54 de morţi şi 187 de răniţi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.