Cel mai mare producător de cartele SIM din lume, spionat de SUA şi Anglia

Gemalto, cel mai mare producător de cartele SIM din lume a fost spionat de SUA şi Anglia. Potrivit unui document strict secret furnizat site-ului The Intercept de Edward Snowden, spargerea a fost realizată de o unitate comună formată din agenţi ai NSA (Agenţia pentru Securitate Naţională din Statele Unite) şi GCHQ (Cartierul general pentru comunicaţii al Guvernului britanic). Serviciile secrete pot monitoriza astfel mare parte din comunicaţiile efectuate la nivel mondial, sub formă de voce sau date.

NSA spionează calculatoarele din întreaga lume, inclusiv din România

Gemalto, este o firmă multinaţională implantată în Olanda, care produce cipuri folosite în telefoanele mobile şi în următoarea generaţie de carduri de credit. Printre clienţii săi se numără AT&T, T-Mobile, Verizon, Sprint şi circa 450 de furnizori de reţea wireless din lume. Compania operează în 85 de ţări şi are peste 40 de fabrici de producţie. Unul dintre cele trei sedii globale ale sale este în Austin, Texas, iar cea mai mare fabrică este în Pennsylvania.

În total, Gemalto produce aproximativ două miliarde de cartele SIM pe an.

Cu aceste chei criptografice furate, agenţiile de informaţii pot monitoriza comunicaţiile mobile fără să ceară sau să obţină aprobare din partea companiilor de telecomunicaţii şi a guvernelor străine. Deţinerea cheilor permite şi evitarea unui mandat sau unei interceptări, fără să lase vreo urmă în reţeaua wireless a furnizorului ale cărui comunicaţii sunt interceptate. Cheile criptografice le permit agenţiilor de informaţii să deblocheze şi orice comunicaţii criptate pe care le-au interceptat anterior, dar nu au avut capacitatea de a le decripta.

Cum afli dacă îţi este spionat calculatorul

Gemalto nu a ştiut că sistemele sale au fost penetrate şi că angajaţii săi sunt spionaţi. „Sunt tulburat, destul de îngrijorat că s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat Paul Beverly, vicepreşedinte executiv al Gemalto, pentru The Intercept. „Cel mai important pentru mine este să înţeleg exact cum a fost posibil aşa ceva, astfel încât să putem lua măsurile necesare pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă şi pentru a fi siguri că nu există un impact asupra operatorilor de telefonie pe care i-am servit cu încredere timp mulţi ani”, a precizat el.

„Este incredibil. Incredibil”, a declarat Gerard Schouw, parlamentar olandez din partea partidului de opoziţie D66, atunci când a fost informat despre activităţile agenţiilor de spionaj. „Nu vrem ca servicii secrete din alte ţări să facă aşa ceva”, a declarat Schouw. El a adăugat că el şi alţi parlamentari vor cere Guvernului olandez să ofere o explicaţie oficială şi să clarifice dacă serviciile de informaţii ale ţării erau la curent cu interceptarea Gemalto, al cărei sediu general se află la Amsterdam.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.