Chinezul care a îndrăznit să încalce legea copilului unic de șase ori

Un chinez a îndrăznit să încalce legea copilului unic de șase ori. Celebrul regizor al filmului Sorgul Roșu, Zhang Yimou, are cel puţin şapte copii cu mai multe femei, potrivit ziarelor chineze. Acestea au publicat informaţia după mai multe zile în care în toată China au circulat o serie de zvonuri, generate de publicarea pe internet a unei fotografii cu ultima soţie a cineastului, alături de trei copii.

Serviciul pentru planificare familială din Wuxi din estul Chinei a deschis o anchetă şi, ţinând cont de veniturile sale considerabile, cineastul chinez riscă o amendă de 160 milioane de yuani (20 milioane euro), au precizat cotidienele chineze.

Zhang Yimou nu a făcut deocamdată niciun comentariu despre această situaţie. Numeroşi internauţi chinezi s-au declarat însă supăraţi din cauza acestor încălcări presupuse ale legii, pe care, în opinia lor, doar bogaţii pot să şi le permită în China.

„În China, legile nu se aplică celor bogaţi”, afirmă Xueshangulang pe un microblog. „Planificarea familială îi martirizează doar pe săraci”, consideră un alt internaut, referindu-se la milioanele de familii cu venituri modeste care suferă de pe urma brutalităţii politicii copilului unic.

Nemulţumirea internauţilor chinezi este alimentată şi de statutul social extrem de solid pe care îl are Zhang Yimou. În trecut lăudat pentru filmele sale interzise, Zhang Yimou, în vârstă de 61 de ani, a devenit unul dintre susţinătorii regimului, participând la organizarea marilor ceremonii oficiale, precum ceremonia de sărbătorire a celor 60 de ani de la instaurarea regimului comunist în China, în 2009, şi ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Cel mai mare succes de box-office al regizorului Zhang Yimou a fost lungmetrajul „Eroii/ Hero”, cu Jet Li în rolul principal, care a avut încasări de 54 de milioane de dolari în Statele Unite. Cel mai recent film al său se intitulează „The Flowers of War” (2011) şi l-a avut în rolul principal pe actorul Christian Bale. Acest lungmetraj a fost nominalizat în 2012 la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Zhang Yimou a fost nominalizat de două ori la Oscar. Niciun film şi niciun regizor din China nu a câştigat vreodată un trofeu major în cadrul galei organizate de Academia de film americană.

Regizorul Zhang Yimou a câştigat două premii Leul de Aur, în 1992, cu „Qiu Ju da guan si/ The Story of Qiu Ju”, şi în 1999, cu „Mica învăţătoare”, precum şi un Leu de Argint, cu „Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern”, în 1991, la Festivalul de Film de la Veneţia.

Primul său film, „Sorgul roşu”, în care joacă Gong Li, soţia şi muza sa, a câştigat Ursul de Aur la Berlin în 1988. Regizorul a devenit celebru pe plan internaţional cu filmul „Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern”. Au urmat „Huozhe/ Lifetimes”, Marele Premiu al juriului de la Cannes, în 1994, şi „Eroul”, în 2003. Cineastul chinez are în palmares şi două premii BAFTA.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.