Coreea de Nord a refuzat oferta de negociere a Seulului cu privire la complexul Kaesong

Coreea de Nord a respins vineri oferta sud-coreeană de negociere pe tema complexului industrial de la Kaesong, închis de facto începând de la 3 aprilie de către Phenian, şi din care Seulul a ameninţat în mod implicit cu retragerea definitivă, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Coreea de Sud a dat joi regimului nord-coreean un ultimatum de 24 de ore să accepte propunerea, avertizând că altfel se expune unor „măsuri semnificative”.

„Dacă marionetele sud-coreene continuă să agraveze situaţia, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri finale şi grave”, a anunţat vineri Comisia nord-coreeană pentru Apărare Naţională, citată de Yonhap.

Coreea de Nord a interzis sud-coreenilor accesul în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri distanţă de frontieră, începând de la 3 aprilie. Regimul a retras cei aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni, într-un context de tensiuni foarte puternice în peninsulă.

Ultimatumul sud-coreean sugera că Seulul este pregătit să retragă în mod definitiv, cel puţin pe termen lung, cei 850 de salariaţi sud-coreeni de la Kaesong, în mare parte cadre ce conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex.

Doar aproximativ 170 de sud-coreeni se află, în prezent, în complex.

Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după îngheţarea relaţiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor nesperat în privinţa locurilor de muncă, plăţii unor impozite şi furnizării de devize străine.

Sursa Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.