Cum decurge armistiţiul din Ucraina

Încetarea focului în estul Ucrainei, stabilită în acordul de pace de la Minsk, pare a fi respecatată de ambele părţi. Au fost totuşi semnalate incidente izolate, în ambele tabere. Forţele ucrainene au transmis că a poziţiile lor au fost ţinta unui atac în regiunea Lugansk. Separatştii au reclamat deschiderea focului de către militarii ucraineni la Debalţevo, la 65 de kilometri de Doneţk.

Este vorba însă despre incidente izolate. Nu au mai fost auzite tiruri de artilerie grea. Potrivit corepondentului CNN în Ucraina, situaţia este cu siguranţă mai calmă decât a fost până acum şi, odata cu sosirea dimineţii, lucrurile par a se calma complet.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat armatei încetarea focului. El şi-a exprimat speranţa că „poate ultima şansă de pace nu va fi pierdută”, iar „acordurile trebuie onorate”.

Surse militare au confirmat pentru AFP că încetarea focului a fost respectată atât la Mariupol, cât şi la Debalţevo, oraşe în care violenţele au fost intense în ultimele zile.

Confruntările din orele care au precedat termenul limită impus pentru încetarea focului au dus la temeri că acordul de la Minsk nu va fi respectat. Mai mult, liderul rebel Alexandr Zaharcenko declara, cu doar câteva ore înainte de miezul nopţii, că zona în care se află Debalţevo nu este cuprinsă în acordul de pace. Ambele tabere au luptat pentru fiecare palmă de pământ din zonă, importantă în stabilirea noilor linii de fontieră cu regiunile separatiste.

Următorul punct al acordului de la Minsk care va trebui respectat este retragerea armamentului greu la minimum 50 de kilometri de linia frontului, până la 1 martie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.