Dicţionar de cuvinte în grai bănăţenesc, lansat la Casa românească din Uzdin

La casa românească din Uzdin, Serbia, a avut loc luni lansarea Dicţionarului de cuvinte vechi în grai bănăţean realizat de scriitorul de expresie românească Vasile Barbu.

Potrivit acestuia lucrarea, unică în acest spaţiu, cuprinde 3.350 de cuvinte specifice Banatului Sârbesc, care încă se mai utilizează în cele 39 de localităţi din Voivodina şi ,,fac parte din subdialectul bănăţean al limbii române’.

,,Prin demersul meu, hotărât lucru, am salvat de la dispariţie un tezaur fonetic şi lingvistic valoros. Cuvintele respective sunt folosite în graiul bănăţean de persoanele bătrâne. Eu lucrez la acest dicţionar de peste 20 de ani’, a declarat, pentru Agerpres, Vasile Barbu.

La rândul său, scriitoarea Ana Niculescu Ursulescu a arătat că toate cuvintele cuprinse în acest glosar fac parte din comoara neamului românesc, ,,ele fiind elemente ale identităţii noastre naţionale româneşti’.

Profesorul de limba română Theodor Rămeanţ a afirmat că apariţia lucrării este un eveniment editorial de excepţie în viaţa comunităţii româneşti din Republica Serbia.

,,Multe din cuvintele cuprinse în dicţionar nu mai există în vorbirea curentă. Sper ca toţi cei care au intrat în posesia lucrării să le reintroducă în vorbirea curentă’, a spus Rămeanţ.

La eveniment au participat peste o sută de iubitori de slovă românească care au primit gratuit câte un exemplar cu autograf de la autor.

Sursa Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.