Doi dintre autorii atentatului din Tunisia s-au antrenat în Libia

Doi dintre autorii atentatului din Tunisia s-au antrenat în Libia. Anunţul a fost făcut de către ministrul tunisian de Interne Rafik Chelli, care a declarat că cei doi au fost recrutaţi într-o moschee din Tunisia, iar în luna decembrie a anului trecut au plecat în Libia, unde s-au antrenat într-o tabără a jihadiştilor.

ISIS în Libia, noul front al islamiştilor

Atentatul din Tunisia a fost revendicat de ISIS. 23 de oameni au murit, dintre care 20 de turişti, în atacul de la Muzeul Bardo din Tunis. Nouă suspecţi au fost arestaţi. Potrivit unui site italian, atacatorii au folosit arme de Kalaşnikov AK-47 de provenienţă românească.

„Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile tunisiene pentru a verifica acurateţea informaţiilor vehiculate în presă, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea română de control în domeniul exporturilor şi importurilor de produse strategice – ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor respective”, a anunţat Ministerul de Externe.

MAE reafirmă faptul că România respectă „cu stricteţe cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare, autoritatea naţională de control în domeniu aprobând licenţele de export numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate şi de autorităţile competente din ţările de destinaţie”.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Autoritatea română de resort – ANCEX, analizează „cu deosebită atenţie cererile de licenţă de export către destinaţii sensibile şi către destinaţii cu acumulări destabilizatoare de arme, respingând orice solicitare de licenţă de export care prezintă cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse către grupări teroriste”.

Totodată, MAE reafirmă angajamentul României de a combate terorismul transnaţional şi fenomenele extremiste violente.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.