Două treimi din simpatizanţii FN vor ca Le Pen să plece din partid

Jean Marie Le PenDouă treimi din simpatizanţii FN vor ca Le Pen să plece din partid. Potrivit unui sondaj recent, 67% dintre simpatizanţii Frontului Naţional se pronunţă pentru plecarea lui Jean Marie Le Pen din Frontul Naţional, iar 74% consideră prezenţa sa mediatică mai degrabă un handicap pentru formaţiunea de extremă dreapta.

„În urma declaraţiilor lui Jean-Marie Le Pen din emisiunea lui Jean-Jacques Bourdin de la RMC Info şi pentru BFM TV, dar şi în urma interviului acordat ulterior săptămânalului Rivarol, Frontul Naţional a plonjat din nou într-o criză”, apreciază Ifop în acest sondaj efectuat pentru publicaţia Dimanche Ouest-France.

Potrivit sondajului, 62% dintre francezi (şi 74% dintre simpatizanţii FN) apreciază că statutul de preşedinte de onoare şi capacitatea sa de a se exprima frecvent în presă ale lui Jean-Marie Le Pen constituie un handicap pentru partid. Doar 6% (8% dintre simpatizanţi) le consideră un avantaj.

„În acest context, marcat de o succesiune de ieşiri mediatice provocatoare ale lui Jean-Marie Le Pen, 38% dintre francezi se pronunţă pentru plecarea sa din FN”, notează institutul, în timp ce 6% se opun, iar 56% afirmă că le este indiferent.

Simpatizanţii FN sunt mult mai duri, 67% dintre ei dorind ca acesta să plece, faţă de 7% care nu sunt de acord cu acest lucru şi 26% care se declară indiferenţi, „ceea ce maschează, fără îndoială, tulburarea provocată de faptul că, deşi luările sale de poziţie nu sunt împărtăşite, ci sunt chiar condamnate, el rămâne în ochii lor liderul istoric al mişcării”, apreciază Ifop.

Această plecare „ar putea să permită partidului să-şi lărgească audienţa, în măsura în care 17% dintre cei 80% de francezi care nu au votat cu Frontul Naţional nici la preşedinţie, nici la europene, ar putea să fie motivaţi să voteze pentru Frontul Naţional din care Jean-Marie Le Pen nu ar mai face parte”, relevă institutul.

Astfel, „5% dintre aceşti 80% se declară întru totul motivaţi, ceea ce, raportat la întregul corp electoral, reprezintă 4%, adică o marjă deloc neglijabilă”, notează Ifop.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.