Eşec al Eurogrupului – Grecia refuză să continue actualul plan de asistenţă financiară

Grecia refuză să continue actualul plan de asistenţă financiară. Întâlnirea Eurogrupului, considerată ultima şansă de salvare a Greciei, a fost un eşec. Atena a considerat propunerile miniştrilor europeni drept „absurde” şi „inacceptabile”. Cu toate astea, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Eurogrupul este dispus să negocieze cu Grecia dacă și când aceasta va fi dispusă să solicite o extindere a actualului pachet de asistență, care expiră pe 28 februarie.

Europenii i-au cerut ministrului grec de finanţe, Yanis Varufakis, să solicite o prelungire a actualului plan de asistenţă, de 130 de miliarde de euro, lansat în 2012. Atât cât guvernul Tsipras să termine treaba începută de predecesorul său, conservatorul Samaras, să demareze câteva privatizări şi să reformeze piaţa muncii.

Propunere inacceptabilă pentru Varufakis, care cere un plan de tranziţie, pentru a putea, în trei-patru luni, să negocieze un nou contract între Grecia şi principalii săi creanţieri. Obiectul este instituirea reformelor anti-austeritate promise de Syriza: ajutor umanitar celor mai nevoiaşi, reformă fiscală, finalizarea privatizărilor.

Vineri, Guvernul elen a prezentat o propunere în 10 puncte, care prevede că Grecia va respecta 70% din angajamentele asumate în actualul program, restul de 30% urmând să fie modificate. Grecia vrea şi o conversie de obligaţiuni care să elibereze fonduri pentru susţinerea creşterii economice.

La începutul reuniunii de luni, Comisia Europenaă, care a muncit mult în ultimele zile pentru a încerca să găsească un teren de înţelegere cu Atena, a propus un text acceptabil, scrie Le Monde, care citează o sursă guvernamentală din Grecia. Înainte de Eurogrup, Yanis Varufakis s-a întâlnit cu comisarul Moscovici şi au purtat o discuţie constructivă. Doar că, în timpul reuniunii, preşdintele Europgrupului a făcut o propunere care a fost considerată complet inacceptabilă.

Înainte de întâlnire, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble spunea că nu este optimist şi nu crede că va fi găsită o cale de înţelegere, scrie BBC. Schaeuble spunea la postul naţional de radio: Problema este că Grecia a trăit peste mijloacele sale mult timp şi acum nimeni nu mai vrea să îi dea bani fără garanţii.

Însă ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a declarat că liderii europeni trebuie să respecte schimbările politice de la Atena. Sosit la Bruxelles, Sapin i-a îndemnat pe greci să prelungească actualul acord, ca să câştige timp pentru viitoare discuţii.

Ultima şansă pentru Grecia s-a transformat iată, în penultima şansă, pentru că mai sunt două săptămâni până la expirarea actualei etape de finanţare. Dacă Atena nu ajunge la un acord, vă rămâne fără bani. Ubra falimentului pluteşte la joasă înălţime deasupra Greciei, cu consecinţe foarte greu de imaginat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.