Europa vrea să îşi închidă frontierele pentru imigranţi

Europa vrea să îşi închidă frontierele pentru imigranţi. Depăşit de creşterea constantă a cererilor de azil şi debusolat din cauza ameninţării tinerilor europeni care li se alătură jihadiştilor, bătrânul continent vrea să închidă frontierele exterioare ale Uniunii Europene şi să blocheze migranţii în ţările de origine.

Potrivit ultimelor date ale Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor, trecerile frauduloase de frontieră s-au triplat între 2013 şi 2014, când au ajuns la 274.000. Situaţia se degradează încontinuu în sudul şi estul UE. Traversările de migranţi spre Italia prin Marea Mediterană au fost de patru ori mai multe în 2014. În estul Mării Mediterane au ajuns la 50.000, iar la fontiera dintre Serbia şi Ungaria au fost identificaţi 37.000 de migranţi în 2014.

Una dintre dificultăţile întâmpinate de Uniunea Europeană pentru a controla fenomenul este lipsa solidarităţii între statele membre. Iar acest lucru le face jocul mişcărilor extremiste xenofobe, care influenţează deja sfera politică în mai multe ţări. Încet-încet, azilanţilor li se închid uşile în Uniunea Europeană: Danemarca şi-a înăsprit regulile, Belgia a redus numărul centrelor de primire, Germania şi Suedia anunţă că sistemele lor sunt în foarte mare dificultate din cauza solicitanţilor de azil din Kosovo.

Liderii europeni studiază toate modalităţile de a bloca plecările candidaţilor la emigrare din ţările de origine. Italia îşi împinge partenerii la acţiune. Peste 8.000 de migranţi au debarcat pe coastele italiene de la începutul anului şi până acum, iar Frontex estimează că între 500.000 şi un milion de migranţi sunt gata de îmbarcare pe coastele libiene.

Cooperarea cu ţările de origine şi de tranzit este fundamentală. Turcia, devenită una dintre principalele ţări de tranzit, a acceptat să ia măsuri pentru a împiedica înmulţirea cargourilor fantomă plecate de pe coastele din apropierea frontierei siriene, după ce au îmbarcat sute de pasageri. Una dintre ideile studiate este tratarea cererilor de azil în ţările de tranzit.

Germania şi Austria pledează pentru centre de primire în ţările Africii de Nord. Uniunea Europeană trebuie însă să fie pregătită să negocieze cu conducătorii nefrecventabili pentru a dezvolta asemenea cooperări. Asta nu ar însemna o legitimare a acestor regimuri, susţine Dimitris Avramopoulos, comisarul european responsabil de dosarul migranţilor.

Întărirea controlului la frontieră este o altă prioritate pentru a lupta cu ameninţarea pe care o reprezintă tinerii europeni plecaţi să se alăture ISIS şi care ar dori să se întoarcă în ţările din care au plecat. Este stuadiată şi posibilitatea unor controale sistematice pe aeroporturile europene, care nu vor fi făcute pe criterii stigmatizante, ci în funcţie de traseul călătorului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.