Exerciţii militare NATO în Cehia, în luna iunie

Cinci ţări vor participa la exerciţii militare NATO în Cehia, în luna iunie. Peste 400 de militari din SUA, Ungaria, Lituania, Cehia și Slovacia vor lua parte la exercițiile intitulate ‘Tobruq Legacy’, între 22 iunie și 3 iulie pe poligonul de la Boletice, în sud-vestul Cehiei, pentru a testa eficiența sistemelor de rachete sol-aer cu ghidaj diferit.

‘Pentru prima dată în Cehia, vor avea loc tiruri comune ale sistemelor de rachete sol-aer de rază scurtă care provin din patru țări ale NATO’, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării de la Praga, Jana Samcova.

Militarii cehi și lituanieni vor folosi cu acest prilej sisteme de rachetă RBS-70, slovacii — sisteme Igla, iar ungurii — sisteme Mistral, a precizat ea.

Rolul militarilor americani va fi garantarea securității electronice a comandamentului de la Stara Boleslav, din apropiere de Praga, și a comunicării între acest centru și unitățile militare, conform purtătoarei de cuvânt.

Obiectivul acestor exerciții care imită un atac aerian asupra unei țări NATO va fi ‘manifestarea capacității de a îndeplini angajamentele care decurg din articolul 5 al tratatului de la Washington privind apărarea colectivă a țărilor NATO’, subliniază un comunicat al ministerului.

Guvernul ceh a anunțat luni că a dat undă verde traversării teritoriului țării de către un important convoi militar american, pentru a-și manifesta solidaritatea cu țările aliate ‘amenințate de escaladarea tensiunilor între Rusia și Ucraina’.

Armata americană se pregătește să deplaseze la sfârșitul luni martie spre cartierul său de la Vilseck, din Bavaria, situat la 65 km de frontiera cehă, un regiment mecanizat care participă în prezent la operațiunea ‘Atlantic Resolve’.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.