Exerciţiu NATO cu 2.200 de soldaţi la Smârdan

Exerciţiu NATO cu 2.200 de soldaţi la Smârdan. djunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, şi ministrul român al Apărării, Mircea Duşa au asistat la exerciţiul Wind Springa, la care au participat soldaţi din Marea Britania, România, Moldova şi SUA.

Exerciţiul a fost bazat pe un scenariu fictiv, respectiv pe derularea unei lupte şi a unei operaţiuni de stabilitate, la care au participat subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, precum şi vânători de munte cu sprijinul forţelor aeriene.

Mircea Duşa a spus că exerciţiul Wind Spring 15 din Poligonul Smârdan, dar şi cele din Poligonul Mihai Bravu şi Baza Aeriană Câmpia Turzii contribuie la perfecţionarea tehnicilor de luptă şi la interoperabilitatea militarilor statelor participante.

„Astăzi a avut loc o defăşurare impresionantă de forţe prin participarea a peste 2.000 de militari şi 400 de trasportoare blindate şi tancuri. La exerciţiu participă militari din România, SUA, Regatului Unit al Marii Britanii şi Republicii Moldova. După cum mi-au raportat comandanţii, misiunile de luptă au fost îndeplinite. Acest exerciţiu priveşte perfecţionarea tehnicilor de luptă şi interoperabilitatea militarilor statelor participante. În cursul dimineţii, am participat în Poligonul Mihai Bravu la un exerciţiu de pregătire al militarilor din Brigada de rachete sol-aer, în care s-a testat capacitatea operaţională a peste 200 de militari şi a mijloacelor din dotare cu privire la sistemul de apărare antiaeriană. De asemenea, la Baza Aeriană Câmpia Turzii continuă exerciţiile de pregătire comună a militarilor de la forţele aeriene române cu militari din SUA, iar în Poligonul Smârdan şi la Baza Kogălniceanu continuă exerciţiul acesta de pregătire în comun început pe 16 şi până în 30 aprilie”, a declarat Mircea Duşa.

Citeşte şi: IMAGINI de la exerciţiul multinaţional „Wind Spring 15”, desfăşurat marţi la poligonul Smârdan din judeţul Galaţi – FOTO
Generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, au discutat şi despre securitatea din zona estică a NATO şi Uniunii Europene.

Sir Adrian Bradshaw a apreciat angajamentul României de a susţine măsurile de reasigurare a flancului estic al NATO şi de a creşte bugetul apărării.

„Ceea ce am văzut astăzi este un exerciţiu internaţional foarte bine organizat care dă un mesaj tuturor ţărilor din afara alianţei că NATO acţionează împreună, că NATO va acţiona totdeauna împreună, după principiile articolului cinci şi cu siguranţă vom respecta măsurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea îmi dă ocazia să vă mulţumesc personal pentru angajamentul privind măsurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exerciţii, ca cel de astăzi, prin asigurarea continuă a prezenţei vaselor NATO în apele Mării Negre şi de asemenea şi pentru că aţi organizat o serie de exerciţii în comun cu forţele aeriene NATO. Tot în cadrul măsurilor de reasigurare vă mulţumesc pentru efortul de a găsi locaţii pentru cele două comandamente NATO. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la misiunile internaţionale şi pentru că dumneavoastră şi conducerea ţării v-aţi angajat pentru creşterea bugetului apărării până la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe ţări din NATO se laudă şi pe care şi l-ar dori”, a declarat generalul Bradshaw.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.