Forţele irakiene au intrat în Tikrit

Forţele irakiene au intrat în Tikrit, în speranţa de a repurta o victorie împotriva ISIS. Ofesiva forţelor guvernamentale irakiene pentru preluarea controlului oraşului Tikrit, căzut din iunie în mâinile jihadiştilor, a fost lansată în urmă cu zece zile. Soldaţi, poliţişti şi membri au Unităţilor de mobilizare populare, o forţă paramilitară compusă din miliţii şiite, au preluat controlul unei mari părţi a cartierului Qadisiyah. Continuarea acţiunii se anunţă însă dificilă, a anunţat un înalt responsabil irakian.

Forţele guvernamentale irakene se confruntă cu un teren minat şi lunetişti. ISIS obişnuieşte să lase terenul presărat cu bombe şi maşini capcană în oraşele pe care se pregăteşte să le părăsească. Mai mult de zece mii de irakieni se luptă cu câteva sute de jihadişti. Forţele irakiene nu au fost ajutate în această dificilă operaţiune de către coaliţia internaţională antijihadistă. SUA şi-au exprimat precuparea în legătură cu prezenţa unor consilieri militari iranieni.

În timp ce le erau atacate poziţiile în oraşul natal al lui Saddam Hussein, jihadiştii au lansat un atac spectaculos la 100 de klometri de Bagdad, la Ramadi. Douăsprezece maşini capcană au explodat în acelaşi moment în cele patru colţuri ale oraşului. Cel puţin şapte dintre ele erau conduse de către kamikaze şi vizau atacarea forţelor de securitate. Printre martirii jihadişti se numără un belgian, un sirian şi un caucazian. 17 oameni au murit şi 40 au fost răniţi în aceste atacuri.

Tot în aceste atacuri s-ar fi aruncat în aer şi un adolescent australian. Guvernul australian verifică informaţia potrivit căreia Jake Bilardi, un tânăr de 18 ani originar din Melbourne ar fi murit într-un atentat sinucigas.

Ramadi este cel mai important oraş din provincia Al-Anbar, în mare parte deşertică, dar care are o mare importanţă pentru ISIS, pentru că este poziţionată la frontiera cu Siria. În plus, în provincia Al-Anbar locuiesc în special suniţi, mulţi dintre ei considerându-se marginalizaţi de către puterea irakană dominată de şiiţi de la căderea lui Saddam Hussein în 2003, un sprijin pentru ISIS.

De cealaltă parte a frontierei, în Siria, ISIS a lansat o ofensivă majoră în încercarea de a cuceri oraşul kurd Ras al-Ain, din apropierea frontierei turceşti. Oraşul este controlat de către principala miliţie kurdă din Siria, YPG. Luptele au făcut câteva zeci de morţi în ambele tabere. Ras al-Ain se află pe un coridor pe care jihadiştii vor să îl facă pentru a lega provincia siriană Alep de frontiera irakiană şi Mosul.

Coaliţia internaţională s-a felicitat marţi pentru că a rupt drumurile de legătură dintre Siria şi Irak folosite de jihadişti. Considerând momentul drept unul crucial, secretarul de Stat american John Kerry a cerut parlamentului să îl autorizeze pe preşedintele Obama să folosescă forţa contra ISIS.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat că SUA discută despre o eventuală susţinere militară a rebelilor sirieni moderaţi, pe care vrea să îi antreneze şi să îi echipeze pentru a se bate cu ISIS, în cazul unei confruntări cu forţele lui Bashar al-Assad.

Într-un raport intitulat „Eşec vinovat în Siria”, 21 de ONG-uri au criticat incapacitatea de a aplica o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU care vizează protejarea civililor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.