Fostul premier israelian Ehud Olmert, găsit vinovat de corupţie

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost găsit vinovat de corupţie. Tribunalul din Ierusalim a rejudecat un dosar în care Ehud Olmert era acuzat de fraudă şi abuz de încredere, fapte petrecute în perioada în care era primar al oraşului. Sentinţa lui Olmert, achitat în 2012 în acest proces, va fi anunţată pe 5 mai.

Rejudecarea procesului a fost decisă anul trecut, după ce o înţelegere cu fosta directoare a biroului premierului, Shula Zaken, a permis introducerea de noi dovezi. Înregistrările audio realizate de Zaken şi în legătură cu care ea a depus mărturie în proces arată că Olmert a convins-o să nu depună mărturie în primul proces, de teamă că îl va incrimina.

„În lumina noilor descoperiri, schimbăm verdictul”, au declarat judecătorii.

Achitarea fostului premier în acest caz a generat critici fără precedent, mai ales pentru că a sancţionat primirea de către el, timp de mai mulţi ani, a sute de mii de dolari din partea omului de afaceri american Morris Talansky, care nu au fost raportaţi. Aceştia ar fi fost ţinuţi într-un seif în biroul consilierului lui Olmert, Uri Messer. Faptele datează din timpul mandatului lui Olmert de primar al oraşului Ierusalim (1993-2003).

În decizia de achitare din 2012, completul de trei judecători a decis că acuzarea nu a dovedit că banii pe care Olmert i-a primit de la Talansky au fost folosiţi în scopuri personale şi nu pentru politică, invocând îndoiala rezonabilă.

În timpul interogatoriilor, Olmert a negat că a primit bani de la Talansky dar în faţa tribunalului el a recunoscut că a primit unele fonduri, dar a pretins că acestea au fost folosite în scopuri politice legale.

În centrul rejudecării procesului s-a aflat mărturia lui Zaken şi înregistrările furnizate de ea cu privire la o sumă anuală de 30.000 de dolari pe care a primit-o de la Olmert.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.