FOTO Turci îmbrăcaţi în fuste, în semn de protest

O crimă monstruoasă a generat în Turcia cea mai amplă și inedită campanie pentru drepturile femeilor. Bărbați de toate vârstele militează pentru protejarea sexului slab îmbrăcați în fuste.

Ozgecan Aslan, o studentă de numai 20 de ani, a fost răpită și ucisă în bătaie de un bărbat care a încercat să o violeze. Pentru că s-a împotrivit actului sexual, tânăra a fost torturată, apoi trupul său a fost abandonat într-un șanț.

Cazul a stârnit manifestații de stradă în Turcia care denunțau abuzurile la adresa femeilor. În paralel a debutat o campanie pe rețelele de socializare, unde bărbații îmbrăcau fuste și afișau mesaje feministe. Curând mobilizarea a depășit limitele internetului și zeci de tineri s-au adunat la Istanbul cu ținutele de rigoare pentru a-și arăta solidaritatea cu iubitele, soțiile, surorile sau mamele lor, oricare dintre ele potențiale victime ale violenței.

Apărarea drepturilor femeilor pare însă o misiune destinată eșecului într-o țară unde însuși șeful statului cultivă o atitudine discriminatorie pe criterii de sex. Recep Tayyip Erdogan a afirmat că femeia nu-i poate fi nicicând egală bărbatului și că unicul său rol este de a crește copii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.