FOTO World Press Photo of the Year, câştigătorii din 2015

Fotograful danez Mads Nissen a câştigat concursul World Press Photo of the Year din 2015. Decizia juriului a fost într-o oarecare măsură neaşteptată. Asta pentru că nu a fost premiată o scenă de război sau din zonele tulburi ale globului. Fotografia „Jon şi Alex” este imaginea tandră a doi homosexuali din Rusia, unde comunitatea LGBT este ţinta discriminării şi a hărţuirii.

Potrivit autorului, fotografia făcută la St. Petersburg reprezintă pentru el ”o poveste modernă cu Romeo și Julieta”, în care doi îndrăgostiți se confruntă cu forțe exterioare care doresc să le interzică dragostea. Fotografia face parte dintr-un proiect mai amplu al lui Mads Nissen întitulat „Homofobia în Rusia”.

Alegerea fotografiei lui Mads Nissen arată dorinţa juriului de a indica direcţiile în care se îndreaptă fotografia pe viitor. Donald Weber, membru al juriului, a declarat că fotografia câştigătoare reprezintă un punct de cotitură în industrie şi că va angaja o audienţă globală, îm afară de jurnalişti. El a evidenţiat, de asemenea, contrastul dintre o poveste din viaţa de zi cu zi şi nevoia de a vedea latura exotică a lucrurilor.

Fotograful turc Bulent Kilic de la Agenţia France-Presse a primit premiul I la categoria Spot News Singles pentru fotografia unei fete rănite în timpul confruntărilor cu forţele de ordine, la o manifestaţie care a avut loc după înmormântarea lui Berkin Elvan, un copil de 15 ani mort în timpul protestelor antiguvernamentale de la Ankara.

Tyler Hicks de la The New York Times a câştigat locul II în aceeaşi categorie, pentru o imagine ce înfăţişează un bărbat care duce în braţe în copil ucis pe o plajă din Gaza, în timpul bombardamentelor israeliene.

Fotografia câştigătoare a categoriei General News singles a fost făcută de Serghei Ilniţki de la European Pressphoto Agency, după un atac la Doneţk, în estul Ucrainei.

Pete Muller a câştigat categoria General News Story cu o fotografie a unui bolnav de Ebola din Africa de Vest. Locul doi al categoriei a fost câştigat de Glenna Gordon, care a fotografiat uniformele rămase în urma elevelor din Nigeria răpite de Boko Haram.

Galerie foto cu fotografiile câştigătoare la Worls Press Photo of the Year

5.692 de fotografi din 131 de ţări au încris în concursul din 2015 al World Press Photo of the Year 97.912 fotografii. Juriul a exclus însă din concursul pentru cele opt categorii mai mult de 20% dintre fotografii. Acestea erau prelucrate în mod excesiv, lucru ce a dus la denaturarea lor, iar acest lucru este interzis. toate fotografii participante la cancurs pot fi văzute pe site-ul oficial al concursului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.