Franck Colin, sute de mii de euro în lichid în Franţa, de provenienţă românească

Francezul Franck Colin, soţul creatoarei de modă Maria Marinescu, este un personaj cheie in ancheta Air Cocaine, care cercetează un presupus transport de droguri de la Punta Cana, în Republica Dominicană spre Franţa. Jurnaliştii publicaţiei franceze Le Point au dedicat o serie de materiale acestui subiect, cu implicaţii mult mai mari. Afacerea Air Cocaine scoate la iveală cum banii bogaţilor lumii circulă cash şi li se pierde urma. Cel puţin în ceea ce priveşte filiera franceză a ascunderii banilor, se pare că Franck Colin este este unul dintre pionii principali. Francezul s-a folosit de firmele din România pentru a justifica sume imense de bani în Franţa. Potrivit unui document obţinut de jurnaliştii francezi, Colin a depus 500.000 de euro în lichid în Franţa, declarând că provin din afaceri imobiliare în România.

Doi piloţi francezi şi doi civili, printre care şi mâna dreată a lui Franck Colin, Nicoas Pisapia, vor fi judecaţi în Republica Dominicană pentru trafic de droguri. Doar că este posibil ca vameşii dominicani să nu fi confiscat droguri, ci aur. Iar Colin să fi ştiut de asta. Pentru a rezolva cazul, procurorii francezi trebuie să stabilească cine a plătit pentru zborul privat în Republica Dominicană, dar şi alte două zboruri, la Puerta Plata, tot în Republica Dominicană şi la Quito, în Ecuador.

Franck Colin, în dosarul Air Cocaine ar fi vorba despre trafic de aur

De doi ani însă magistraţii nu reuşesc să îl găsească pe Daryan, presupusul creier al operaţiunii. Acesta ar fi fost, potrivit declaraţiilor lui Colin, cel care a comandat zborurile. De aici mai departe versiunile diferă. Colin neagă că ar fi plătit cash cele trei curse ale jetului privat, iar banii nu se regăsesc în contabilitatea companiei SN THS. Există mari semne de întrebare. Pentru că e greu de crezut că firma a acceptat să efectueze zboruri în valoare de 300.000 de euro fără să fie plătită. Şi există declaraţii potrivit cărora Colin a plătit în lichid cursele transatlantice.

Franck Colin le-a explicat anchetatorilor cum este posibil ca mari sume de bani să circule la negru. Francezul a povestit că el câştiga mulţi bani plătind cash în numele unor clienţi bogaţi din Rusia, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite. „Puteau să fie case de 300.000 de euro pe lună, 15 maşini de 200.000 de euro pe lună, o seară de discotecă la Saint Tropez de 150.000 de euro, cu mai mult de 200 de sticle de Dom Pérignon sau Cristal Roederer”, a povestit Colin. „În port la Saint-Tropez, în fiecare vară, sunt yahturi, adevărate de 50, 60, 80 de metri, care sosesc înaintea proprietarului şi care rămân tot sezonul. Când sosesc vasele sunt 80% şanse să aibă cash, între 300.000 şi două milioane de euro. La fel şi cu avioanele. Şi dacă nu mă înşel există o lege care cere ca un vameş să numere banii”, a adaugat acesta.

Colin a dat, în 2013, şi o explicatie despre cum banii circulă în jet privat: „Orice aeroport sau salon privat sunt strecurători pentru bani. Se ştie cine sunt VIP-urile şi acestea sunt controlate mult mai puţin. Între 2004 şi 2011, nici bagajele şi nici paşaportul nu mi-au fost controlate pe aeroportul din Geneva. Cum credeţi că se îmbogăţeşte Elveţia? Cu ciocolată sigur nu, ci cu toţi aceşti oameni care nu sunt controlaţi”.

Atunci când un străin soseşte în Franţa, are mai multe posibilităţi de a declara bani pe care îi are în lichid. Formularele Cerfa, care sunt completate pentru vamă, au doar scop declarativ. Fiscul este cel care trebuie să deschidă o anchetă. Aceste formulare, puţin scrupuloase, sunt uneori folosite uneori drept justificativ pentru ca băncile să accepte depunerile de sume mari de cash. Iar băncile mai închid ochii, din nevoia de lichidităţi.

Pe 11 decembrie 2012, Franck Colin a depus la o filială a băncii Société générale din Puteax, de lângă Paris, 300.000 de euro în lichid. Funcţionara de la bancă numără banii şi depune o parte dintre ei într-un seif, dar nu îl întreabă pe Colin de unde îi are. Abia după o săptămână, când Franck Colin a vrut să mai depună 45.000 de euro, funcţionara de la ghişeu îi cere un justificativ. Colin îi cere prietenului său vameş François-Xavier Manchet să îi facă un formular Cerf. Pe formular este indicat că Franck Colin a plecat din România pe 8.12.2012 şi a ajuns cu avionul la Toulon pe 9.12.2012. Suma pe care Colin o transporta era de 500.000 de euro, care proveneau din proecte imobiliare în România. Potrivit judecătorilor, banii ar fi putut fi folosiţi pentru plata celor trei zboruri cu jet-ul privat Alain Afflelou care a fost oprit la sol la Punta Cana. Franck Colin a declarat că banii provin din afacerile sale imobiliare şi din părţi pe care le deţine în mai multe firme.

Filiala Société Générale dintr-unul dintre cele mai mari cartiere financiare ale Franţei nu a sesizat poliţia finaciară, deşi pragul de alertă este de 4.500 de euro, iar directoarea băncii afirmă că nu cunoştea legea. Totuşi, l-a întrebat pe Colin ce o să facă cu banii.

„Domnul Colin Franck, de naţionalitate franceză, client al filialei noastre SG în România (contact dra Saur Ortansa-Elena-Claudia) ne-a solicitat deschiderea unui cont în Franţa. BHFM i-a sugerat filiala noastră din Valmy, dar a preferat agenţia noastră pentru că de unul dintre preietenii săi se ocupă domnul Ameriou. Domnul Colin este proprietar, prin intremediul mai multor societăţi, a mai multor supermarketuri în Franţa şi în România. Lucrează, de asemenea, cu Rusia, în domeniul culturilor de grâu. Clientul nostru va vinde la sfârşitul anului un supermarket din Sud pentru Carrefour. Domnul Colin are un cont la UBS în Elveţia şi doreşte să aducă în Franţa banii pe care îi are în Elveţia şi în România.

Colin a mărturist că îşi va aduce banii din Elveţia ca să le facă plăcere bancherilor.

Aşadar, spălare de bani, trafic de aur, unde mai putea duce ancheta Air Cocaine? Percheziţiile de la sediul societăţii SN THS, care administra jetul privat cu care erau transportate valizele pe care şi le aruncă de la unul la altul Franck Colin şi Nicolas Pisapia au dus la fostul preşdinte Nicolas Sarkozy, care ar fi zburat şi el cu avioanele firmei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.