G7: Agenda oficială, Ucraina şi psihodrama grecească

Barack Obama, la summitul G7Clima, sănătatea, lupta cu foametea şi femeile sunt pe agenda oficială a Summitului G7 din Bavaria. Spiritele vor fi însă dominate de psihodrama grecească, scrie AFP, care aminteşte că negocierile pentru salvarea Atenei de la faliment se desfăşoară cu dificultate. Se va discuta şi despre situaţia Ucrainei unde, după o anumită perioadă de acalmie, spiritele se încing. Barack Obama le va cere liderilor europeni să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina.

Grecia negociază, de la sfârşitul lunii februarie, cu FMI, Comisia Europeană şi BCE, pentru a obţine mai multe miliarde de euro ajutor, de care are nevoie pentru a rambursa împrumuturile internaţionale. În spatele ameninţării cu incapacitatea de plată, se profilează şi cea a excluderii din zona euro.

SUA sunt îngrijorate de riscul ca Atena să fragilizeze şi mai mult economia mondială şi cer europenilor să reflecteze bine înainte de excluderea grecilor din UE. Un alt actor cheie al dosarului, şefa FMI, Christine Lagarde, va fi prezentă la Castelul Elmau luni. FMI a acceptat o amânare a tranşei pe care Grecia trebui să o plătească vineri până la sfîrşitul lunii. Poziţia Fondului este însă una dură, precum şi cea a Băncii Centrale Europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este unul dintre actorii cheie în dosarul grecesc. Pentru că negocierile dure de săptămâna trecută nu au dus nicăieri, Jucker a refuzat să vorbească la telefon, sâmbătă seara, cu premierul grec. Alexis Tsipras a discutat însă cu Angela Merkel şi Francois Hollande.

Agenda oficială a Summitului G7 din Bavaria

Clima

Berlinul transmite că problema schimbărilor climatice este prioritate absolută de către cancelarul Angela Merkel. Problema este importantă şi pentru Franţa, care va găzdui, în luna decembrie conferinţa internaţinala Cop21 la Paris. Observatorii vor fi foarte atenţi la nivelul de „decarbonizare” la care se vor angaja ţările din G7, mai precis la promisiunile de a limita folosirea energiilor fosile şi, în perspectivă, la angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ţările europene din G7 par destul de hotărâte să aibă propuneri ambiţioase, cum ar fi renunţarea la folosirea energiilor fosile pentru producerea electricităâii până în 2050. Dar este puţin probabil Ca Statele Unite, Canada şi Japonia să îşi ia un asemenea angajament.

Sănătate

Preşedinţia germană vrea ca G7 să susţină şi să facă să avanseze planul de luptă cu pandemiile, elaborat de către Banca Mondială. Nemţii susţin diferitele iniţiative de cercetare a virusului febrei hemoragice ebola.

Va fi discutată şi problema rezistenţei la antibiotice. Obiectivul este propunerea unor planuri de acţiune, inspirate din recomandările OMS, în urma cărora recomandarea şi folosirea antibioticelor vor fi mai strict încadrate.

Berlinul cere şi o angajare mai bună în coordonarea cercetării bolilor tropicale neglijate, ingnorate complet sau în mare parte de către laboratoarele farmaceutice.

Munca

Comerţul internaţional este pe agenda summitului G7. Dar, pe lângă eforturile pentru a face să avaseze acordurile de liber schimb, summitul ar trebui să sublinieze importanţa standardelor sociale şi de mediu, care ar trebui să fie respectate peste tot în lume.

La sfârşitul Summitului, ar trebui să fie anunţată crearea unui fond, Vsion Zero Fund, patronat de către Organizaţia Internaţională a Muncii de la Geneva şi ale cărui mijloace vor fi consacrate prevenirii accidentelor de muncă şi instaurarea bunelor practici în muncă.

Lupta cu foametea

G7 vrea să instituie un nou obiectiv: să scape de foamete şi malnutriţie 500 de milioane de oameni dintre cei 2 miliarde care suferă în acest moment, până în 2030. De manieră generală, dezbaterile vor servi drept bază pentru conferinţa Naţiunilor Unite de la Addis-Abeba de, luna viitoare.

Femeile

În ceea ce priveşte femeile, Germania a pus două subiecte pe agendă: o mai bună educaţie şi un acces mai bun la antreprenoriat. Asupra primului punct, Berlinul încearcă să obţină angajamente pe cât de concrete posibil din partea ţărilor în curs de dezvoltare. Iar ţările din G7 ar trebui să pună pe hârtie un anumit număr de principii, de exemplu accesul la finanţare al antreprenorilor femei, pe care marile puteri economice să se angajeze să îl respecte.

La Summitul G7 din Bavaria participă conducătorii german, american, canadian, britanic, francez, italian şi japonez, preşdinteşe Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cel al Consiliului Europena, Donald Tusk. Este al doilea Summit G7 desfăşurat în absenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, exclus din grup după invadarea Crimeei, în 2014.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.