Germania este asediată de refugiaţi

Germania este asediată de refugiaţi. Tabere de corturi pe spaţiile verzi, paturi de campanie în sălile de sport ale şcolilor şi în garaje, vagoane instalate în grabă în parcările de pe austradă sunt soluţii pe care primăriile din Germania le găsesc în grabă pentru a face faţă afluxului de refugiaţi. 200.000 de oameni au cerut azil în Germania în 2014, iar anul acesta cifra estimată este de 300.000. Doar la Berlin au ajuns 20.000 de refugiaţi, iar la Koln, 10.000.

Germania este o ţară căutată de refugiaţi, fiind cea mai stabilă ţară europeană, iar sistemul de asigurări social german îi face pe mulţi să viseze. De cum pun piciorul în Italia sau Grecia, sute de mii de refugiaţi au un singur gând: să ajungă în Germania.

Din 2008 şi până acum, numărul solicitanţilor de azil s-a dublat în Europa. Germania este cea mai solicitată ţară din Europa. Cererile de azil sunt depuse în principal de sirieni, irakieni şi afgani, care fug din ţări aflate în criză, dar şi de kosovari, care speră să scape de sărăcia şi corupţia de la ei din ţară.

Doar în luna ianuarie, potrivit statisticilor ministerului german de Interne, au depus cerere de azil 3630 de kosovari, de două ori mai mulţi decât în luna decembrie. Anumite landuri germane au proceduri de soluţionare ale cererilor de azil ale kosovarilor accelerate, dosarele trebuie să fie soluţionate în maximum 14 zile. Berlinul face chiar şi campanii de informare în Kosovo, pentru a-i preveni pe candidaţii la azil că şansele de a se instala în Germania sunt foarte slabe. Doar 0,3% dintre cererile de azil depuse de kosovari în luna ianuarie au fost acceptate.

Bundestagul vorbeşte chiar despre declararea Serbiei, Macedoniei şi Bosniei-Herţegovina ca ţări sigure, pentru ca cetăţenii lor să nu mai poată obţine statutul de refugiat. O reformă contestată, dar care va permite tratarea mai rapidă a cererilor azilanţilor din alte ţări.

Nu toţi germanii sunt de acord cu politica Berlinului pentru refugiaţi şi au început să apară polemici. Se observă un mare elan de solidaritate. Benevolii organizează colecte şi distribuie haine şi mâncare, pledând pentru deschiderea ţării pentru cei care au nevoie. Pentru alţii, manifestaţiile Pegida fiind o dovadă, pragul de toleranţă a fost demult depăşit.

Deşi organizaţiile umanitare reamintesc că refugiaţii reprezintă doar 1% din populaţia Germaniei, un sondaj comandat de Comisia Europeană arată că aproape două treimi dintre germani nu vor ca imigranţii originari din ţări din afara Uniunii Europene să se stabilească la ei. Imigraţia este tema care îi îngrijoarează cel mai mult pe germani, mai mult decât criza financiară.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.