Grecia îi cere din nou Germaniei datoria de război

Premierul grec, Alexis Tsipras, a cerut din nou Germaniei datoria de război. Tsipra a declarat că este o datorie istorică să ceară atât împrumutul forţat pe care l-a acordat Germaniei, cât şi indemnizaţii de război. În total, 162 miliarde de euro, jumătate din datoria Greciei. Germania a refuzat în mai mute rânduri să îi plătească Greciei şi susţine că afacerea şi-a pierdut legitimitatea după 70 de ani de la sfârșitul războiului.

În discursul său adresat naţiunii, Tsipras a respins prelungirea programului de asistenţă financiară acordat de Uniunea Europeană şi a insistat că ţara sa are nevoie de un „credit punte” în iunie, când Atena ar urma să negocieze un nou acord cu UE şi Fondul Monetar Internaţional.

„Grecia vrea să îşi onoreze datoria … Dacă partenerii noştri vor acelaşi lucru, sunt invitaţi la masa negocierilor ca să putem discuta cum putem face acest lucru viabil”, a declarat Tsipras în Parlamentul grec.

Acum, a adăugat el, „Grecia face propuneri, ea nu mai primește ordine și nici comenzi prin email”, a spus el, în aplauzele audienței.

El a anunțat de asemenea restabilirea „până în 2016” a salariului minim de 750 de euro, față de 580 în prezent.

Tsipras a făcut acest anunț în discursul său de politică generală în fața Parlamentului, printre alte măsuri destinate să lupte „împotriva crizei umanitare” provocate de austeritatea impusă Greciei de creditorii ei, potrivit afirmațiilor sale.

Printre primele măsuri, Tsipras a anunțat „reinstalarea” printr-o lege a fostei televiziuni publice ERT închisă în iunie 2013.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.