În ce condiții va livra Franța navele Mistral Rusiei

Președintele francez Francois Hollande a reiterat joi la Milano că armistițiul din Ucraina ar trebui ‘respectat pe deplin’ pentru ca Franța să procedeze conform planului în ceea ce privește livrarea la sfârșitul acestei luni a primei nave Mistral Rusiei.

‘Ceea ce este nevoie, este ca armistițiul să fie respectat pe deplin în Ucraina și ca planul de soluționare a crizei — acordul de la Minsk — să fie aplicat în integralitatea sa’, a declarat șeful statului francez pentru jurnaliști la sosirea la summitul ASEM.

France Presse amintește că președintele Hollande a făcut deja, în urmă cu o lună, din respectarea armistițiului o condiție sine qua non pentru livrarea celor două nave Mistral Rusiei.

Franța a vândut în iunie 2011, sub președinția lui Nicolas Sarkozy, două nave Mistral pentru o sumă totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro Rusiei. Prima navă a fost botezată ‘Vladivostok’, iar cea de-a doua se va numi ‘Sevastopol’, după marele port din Crimeea, anexată în martie de Rusia.

Este vorba de așa-numitele ‘nave de proiecție și comandament’ (BPC), adică nave de război polivalente ce au capacitatea de a transporta elicoptere, tancuri și chiar găzdui un stat major mobil. În planurile inițiale, prima navă urma să fie livrată la sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.