Irakul a recuperat antichităţi furate între 2003 şi 2011

Irakul a recuperat antichităţi furate între 2003 şi 2011. Statele Unite au predat Irakului în jur de 60 de obiecte antice, care vor fi expuse la Muzeul Naţional din Bagdad. Muzeul a fost redechis la sfârşitul lunii februarie, după ce fusese închis timp de 12 ani.

Veselă din sticlă, basoreliefuri din argilă, vârfuri de lance din bronz si săbii au fost expuse la consulatul Irakului din Washington înainte de a fi expediate la Bagdad. Printre acestea se află şi un extraordinar cap de lamassu asirian, taurul înaripat cu cap de om, datând din 700 î.CH., piesă estimată la 2 milioane de dolari. Acesta fusese furat dintr-un palat al regelui Sargon II la Ninive, în nordul Irakului. Piesa a fost confiscată la New York în 2008 şi fusese expediată de un negustor de artă din Dubai, care distruibuia în lumea întreagă opere de artă irakiene furate.

Reţele de criminalitate organizată au profitat de intervenţia americană în Irak şi de haosul din ţară pentru a devaliza muzeele, în 2003. La Bagdad, dintre cele 15.000 de piese furate, doar 4.300 au fost recuperate. Autorităţile americane au fost criticate pentru că nu au protejat siturile arheologice irakiene de hoţi.

Redeschiderea muzeului din capitala irakiană a fost accelerată după ce ISIS a distrus multe artefacte la Mosul, în nordul ţării. Sunt cele mai grave distrugeri suferite de patrimoniul irakian după devastarea muzeului de arheologie din Bagdad în aprilie 2003, la câteva zile după căderea lui Saddam Hussein.

ISIS a lansat o operaţiune de curăţire culturală, distrugând o parte dintre vestigiile Mespotamiei Antice, dar a şi vândut pe piaţa neagră piese arheologice importante.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.