Iranul cere ridicarea rezoluţiilor ONU la acordul nuclear final

Mohammad Javad ZarifIranul cere ridicarea rezoluţiilor ONU la acordul nuclear final. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că arbitrul acordului nuclear este Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi că fiecare parte în acest acord poate, în cazul în care cealaltă încalcă acordul, să-i pună capăt prin propriile mijloace.

Președintele american Barack Obama și-a exprimat încă o dată sâmbătă convingerea că cea bună cale de urmat în dosarul nuclear iranian este cea diplomatică, la două zile după încheierea unui acord-cadru între marile puteri și Teheranul.

„În calitate de președinte și comandant al forțelor armate, sunt profund convins că opțiunea diplomatică — printr-un acord complet și pe termen lung — este, de departe, cea mai bună. Pentru SUA, pentru aliații noștri și pentru întreaga lume”, a afirmat Obama în discursul său săptămânal.

Explicând că se așteaptă la o „dezbatere viguroasă” în SUA, el a promis că va ține informat în detaliu Congresul în privința „substanței acordului”. Mai mulți adversari republicani de-ai săi din Congres au afirmat că textul negociat la Lausanne este insuficient.

Așa cum a făcut și la câteva ore după anunțarea acestui acord-cadru, negociat de 18 luni între Iran și marile puteri, Obama a insistat asupra nivelului „extraordinar de ridicat” al inspecțiilor la care va fi supus Teheranul.

„Dacă Iranul va trișa, lumea va ști. Dacă vom vedea ceva suspect, vom desfășura inspecții. Acest acord nu se bazează pe încredere, ci pe verificări fără precedent”, a explicat el.

Conform acestei înțelegeri fără precedent între Teheran și grupul 5+1 (SUA, China, Marea Britanie, Franța, Rusia și Germania), Iranul trebuie să reducă substanțial numărul centrifugelor sale în schimbul suspendării unor sancțiuni.

Acordul este un progres major în rezolvarea unei crize internaționale care durează de 12 ani, însă Occidentul a subliniat că totul va putea fi pus sub semnul întrebării în cazul în care Teheranul nu va respecta termenii înțelegerii.

Așa cum era de așteptat, guvernul israelian a reacționat ferm. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că, dacă va fi definitivat până la 30 iunie, acest acord ar reprezenta „un grav pericol” pentru întreaga lume și „ar amenința însăși supraviețuirea statului Israel”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.