Iranul propune un plan de pace pentru Yemen

Razboi in YemenIranul propune un plan de pace pentru Yemen. Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, i-a trimis vineri o scrisoare şefului Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, în care prezintă un plan de pace în patru puncte pentru Yemen.

Planul iranian, anunţat de Javad Zarif încă de la începutul acestei luni, prevede o încetare imediată a focului, încheierea operaţiunilor militare străine, furnizarea de asistenţă umanitară şi reluarea dialogului pentru „stabilirea unui guvern de uniune naţională”.

„Este imperativ ca actorii internaţionali să se implice mai eficient pentru încheierea atacurilor aeriene lipsite de sens şi ajungerea la o încetarea a focului, ceea ce ar asigura furnizarea de asistenţă umanitară şi medicală pentru populaţia din Yemen şi restabilirea păcii şi ordinii în această ţară prin intermediul unui dialog şi unei reconcilieri naţionale fără precondiţii”, se arată în scrisoarea şefului diplomaţiei iraniene.

Joi, Mohammad Javad Zarif a denunţat orice ingerinţă internaţională în conflictul din Yemen, pledând pentru „un dialog între yemeniţi” pentru salvarea acestei ţări de la anarhie.

Zarif a făcut aceste declaraţii în contextul în care emisarul Naţiunilor Unite în Yemen, Jamal Benomar, a demisionat joi, după patru ani de eforturi pentru o asigurarea unei tranziţii politice în această ţară arabă. Diplomatul marocan fusese criticat de unele ţări din Orientul Mijlociu, în special de către Arabia Saudită, în contextul în care eforturile diplomatice de găsire a unei soluţii politice în Yemen au eşuat.

Naţiunile Unite au dat asigurări că vor face tot posibilul pentru „relansarea procesului de pace” în Yemen.

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează de câteva săptămâni raiduri aeriene în Yemen, pentru a opri atacurile insurgenţilor şiiţi houthi, bilanţul bombardamentelor fiind de peste 700 de morţi şi 2.000 de răniţi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.