ISIS a decapitat 21 de copţi egipteni. Cairo a replicat cu bombardamente

ISIS a decapitat duminică 21 de copţi egipteni, în Libia. Bărbaţii, îmbrăcaţi în salopete portocalii, apar în imagini aliniaţi pe malul mării cu jihadişti pregătiţi să îi ucidă. Este pentru prima oară când ISIS acţionează în acest fel în afara Irakului sau Siriei. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a convocat de urgenţă Consiliul Naţional al Apărării, unde a fost decisă bombardarea poziţiilor Statului Islamic.

Luna trecută guvernul de la Cairo a confirmat că 20 de egipteni au fost răpiți în Libia, după ce ramura libiană a grupării Statul Islamic a anunțat sechestrarea a 21 de creștini de confesiune coptă.

Gruparea jihadistă susține că a recurs la aceste răpiri drept represalii pentru incidentele sectare din Egipt, când soțiile a doi preoți copți ar fi fost împiedicate de biserica creștină să se convertească la islam.

Pe filmul publicat de jihadişti scrie că scena s-a petrecut în provincia Tripoli iat că victimele „sunt oameni ai Crucii, fideli bisericii egiptene duşmane”.

„Astăzi, suntem la sud de Roma, pe pământul musulman al Libiei (…) Această mare în care ați ascuns corpul șeicului Osama bin Laden, jurăm în fața lui Allah că o vom amesteca cu sângele vostru”, spune în limba engleză un individ îmbrăcat în uniformă militară.

Guvernul egiptean şi-a avertizat cetăţenii să nu călătorească în Libia, însă mulţi dintre ei pleacă în ţara vecină pentru a găsi un loc de muncă.

De la căderea lui Muammar Gadhafi, în 2011, Libia este în haos. Autorităţile nu reuşesc să controleze zecile de miliţii formate din foşti insurgenţi, care fac legea şi care se confruntă cu o poliţie şi o armată vulnerabile.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.