ISIS controlează cea mai mare rafinărie din Irak

Rafinaria Baiji din Irak este controlata de ISISISIS controlează cea mai mare rafinărie din Irak. Jihadiştii au intrat în rafinăria din Baiji, au preluat controlul unei părţi din echipament şi sunt ascunşi printre rezevoarele de combustibili, au anunţat autorităţile irakiene.

„ISIS controlează în prezent institutul petrolului, serviciul de produse şi de transport şi anumite drumuri din interiorul sitului. Membrii săi se ascund printre rezervoarele de stocare”, a declarat pentru AFP un înalt responsabil al companiei de stat. Forţele de securitate de la rafinărie o apără atât cât le stă în putinţă şi vor lansa o operaţiune pentru a încerca să evacueze situl.

Există însă riscul ca jihadiştii ascunşi printre rezervoare să dea foc, în cazul unui asalt al forţelor de securitate. Potrivit unui general al armatei irakiene, militanţii ISIS au atacat rafinăria din două părţi şi au reuşit să pătrundă în perimetrul său câteva sute de metri. Situl petrolier, aflat la 200 km nord de Bagdad a fost teatrul mai multor lupte violente din 2014 şi până acum, de când ISIS a preluat controlul mai multor regiuni din Irak. Nu este pentru prioma oară când ISIS încearcă să preia controlul celei mai mari rafinării din ţară.

O operaţiune a armatei irakiene, susţinută de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale condusă de SUA a reuşit să distrugă sediul jihadiştilor ]n octombrie şi să preia controlul rafinăriei şi oraşului Baiji în noiembrie. De atunci, ISIS a atacat de mai multe ori rafinăria, iar sâmbătă a întreprins un atac sinucigaş pentru a pătrunde în rafinărie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.