ISIS în Libia, noul front al islamiştilor

Ascensiunea ISIS în Libia nu a fost băgată în seamă prea tare de Occident. Jihadiştii au însă ambiţia de a controla şi Libia, şi au transmis un mesaj clar lumii întregi prin decapitarea a 21 de egipteni copţi în Tripoli. De altfel, ISIS este acronimul pentru Statul Islamic în Irak şi Levant (al-Sham), iar Levantul este numele dat în mod istoric dat Siriei, Libanului, Iordaniei, Israelului şi Palestinei. Cum acţionează ISIS în Libia, noul front al islamiştilor.

La trei ani după îndepăratrea regimului Ghadaffi, Libia este în haos, devastată de miliţiile rebele. Din vara trecută, două guverne îşi dispută legitimitatea în Libia. La Tripoli, cabinetul condus de Omar al-Hassi este susţinut de către Congresul Naţional, dominat de Fraţii Musulmani şi de către Zorii libieni, o alinţă de brigăzi provenind în special din Misarata şi care controlează partea de vest a ţării. Guvernul lui Abdoullah al-Thinniare are susţinerea Parlamentului de la Tubruk şi este recunoscut de comunitatea internaţională.

Cafenelele, restaurantele si hotelurile din Tripoli se golesc pe zi ce trece, mai ales de străini, care se tem de atentate. În ultimul număr al revistei Dabiq, revista jihadiştilor, ISIS a declarat război guvernului de la Tripoli. Acesta este susţinut de către conservatorii religioşi şi o colaiţie de brigăzi numită Zorii libieni.

Potrivit Liberation, puterea preferă să ascundă ameninţările islamiştilor, conştientă că dăunează imaginii sale de restaurator al securităţii. „În spatele acestor grupări, care se reclamă ca aparţinând Statului Islamic, sunt foşti ghadafişi care susţin parlamentul de la Tubruk”, a explicat un deputat din Congresul Naţional General, care sprijină guvernul din capitala Libiei.

Gruparea jihadistă a câştigat teren în luna octombrie a anului trecut în portul Derna, după ce unul dintre liderii ISIS a călătorit în estul Libiei pentru a unui mai multe facţiuni militante sub acelaşi drapel. De atunci, Abu Bakr al-Baghdadi a recunoscut provincile Barqa, din est, Tripolitania, în vest şi Fezzan, în sud, ca aparţinând califatului său.

La o lună după aderarea la ISIS a militanţilor din Derna, Human Rigts Watch a anunţat că în oraş au avut loc trei execuţii sumare, mai multe flagelări publice şi pocăinţe publice ale infidelilor.

În februarie, ISIS şi-a intensificat activitatea în Libia. Jihadiştii au anunţat că au preluat controlul localităţii Nofilia şi a mai multor clădiri strategice din Sirt, printre care şi cele ale organismelor de presă care difuzează de atunci discursurile lui Abou Bakr al-Baghdadi. Nofilia şi Sirt sunt două oraşe situate în centrul ţării, nu departe de principalele infrastructuri petroliere ale ţării. Petrolul libian, care reprezintă 90% din venitul ţării, ar putea fi următoarea ţintă a jihadiştilor.

Expansiunea geografică şi militară a ISIS în Libia pune întrebări asupra legăturilor cu un alte mare grup jihadist libian, Ansar al-Charia. ONU a înscris ramurile din Beghazi şi Derna ale grupării pe lista organizaţiilor teroriste, dar nu şi pe cea din Sirte. Spre deosebire de ISIS, Ansar al-Charia se mândreşte cu acţiuni sociale: protejarea spitalelor, distribuirea de alimente, repararea drumurilor.

Ansar al-Charia este aliatul Zorilor libieni, o alianţă care are un duşman comun, generalul Khalifa Haftar. Acesta a lansat în primăvara trecută o operaţiune contra islamiştilor. Fostul general al regimului Ghadaffi este sprijinul armat al instituţiilor de la Tubruk şi numele său este vehiculat pentru postul de ministru al Apărării.
În ceea ce priveşte ISIS însă, deşi duşmanul este acelaşi, generalul Haftar, este foarte posibil ca Ansar al-Charia să nu facă o alianţă, din cauza diferenţelor de ideologie. Ansar al-Charia este mai apropiată de ideologia Al-Qaeda, decât de cea a statului Islamic. Mai grav chiar, cele două grupări jihadiste ar putea ajunge la confruntări.

O altă problemă gravă care ar putea surveni în lunile următaore, ar fi legăturile dintre militanţii ISIS din Libia şi cei din ţările vecine. Autorităţile de la Cairo au raporatat cazuri de militanţi care călătoresc în Libia, pentru a se antrena.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.