Islanda ordonă companiilor Visa şi MasterCard să deblocheze plăţile către WikiLeaks

Curtea Supremă a ordonat miercuri partenerului din Islanda al celor doi giganţi din domeniul serviciilor financiare Visa şi MasterCard să deblocheze donaţiile pentru site-ul de informaţii WikiLeaks, închise în 2010.

Curtea Supremă a confirmat o hotărâre pronunţată în iulie care considera că Valitor (fosta Visa Iceland) a întrerupt fără o motivaţie valabilă contractul cu WikiLeaks.

Instanţa a acordat acestei societăţi un termen de 15 zile pentru a redeschide portalul de donaţii. În caz contrar, Valitor va trebui să achite o amendă zilnică de 800.000 de coroane (peste 5.200 de euro).

După ce a ajuns celebru în întreaga lume publicând documente clasificate privind războiul din Irak şi Afganistan, precum şi mii de depeşe secrete ale diplomaţiei americane, site-ul WikiLeaks a trebuit să facă faţă tentativei companiilor Visa şi MasterCard de a bloca donaţiile internauţilor. WikiLeaks consideră că pierderile sunt de ordinul milioanelor de dolari.

‘Mulţumim poporului islandez că a demonstrat că nu se lasă intimidat de grupurile de servicii financiare susţinute de Washington, cum ar fi Visa’, a afirmat într-un comunicat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

Plângeri contra blocării donaţiilor pentru WikiLeaks au fost depuse şi în alte ţări, iar Comisia Europeană evaluează dacă trebuie să ancheteze această afacere.

Sursa Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.