Iulian Gherguţ ar fi fost răpit în Burkina Faso la comanda lui Blaise Compaore

Iulian Gherguţ ar fi fost răpit în Burkina Faso la comanda lui Blaise Compaore, fostul presedinte al tarii. Cetăţeanul român ar fi fost răpit de o grupare afiliată Al-Qaida în Magrebul Islamic, afirmă un politician local, Etienne Traore. Iulian Gherguţ a fost răpit pe 4 aprilie, în timp ce lucra pentru una dintre companiile lui Frank Timiş. Şase ţări participă la căutarea lui.

Întrebat, într-un interviu acordat cotidianului local Le Pays, ce părere are despre răpirea unui cetăţean român pe 4 aprilie, Etienne Traore, preşedintele interimar al Partidului pentru Democraţie şi Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, a declarat: „Cred că vor urma şi alte răpiri. Îl suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de reţele tuarege, că încearcă să destabilizeze situaţia din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului său, (fostul preşedinte) Blaise Compaoré, care mizează acum pe o politică a stigmatizării”.

„Blaise Compaoré are atât de multă ură încât nu poate sta în Coasta de Fildeş urmărind cum este guvernată ţara lui fără el. Nu poate suporta faptul că foştii săi colaboratori i-au luat locul. Am fi prea naivi să credem că acest domn stă liniştit acolo. Are în mână două pârghii: cea a destabilizării sociale şi a destabilizării militare”, adaugă Etienne Traore.

Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent şi acuzat că ar fi un membru influent al organizaţiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai preşedintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, în ultimii ani, în eliberarea unor occidentali răpiţi de AQMI.

Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaoré, fostul preşedinte din Burkina Faso înlăturat de la putere în octombrie 2014, după proteste violente, şi refugiat în Coasta de Fildeş.

Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetăţean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali, sau din Al-Qaida în Maghrebul Islamic. Nicio organizaţie teroristă nu a revendicat răpirea cetăţeanului român.

Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.