Kerry: Avansarea rebelilor spre orașul sirian Kobane nu va schimba strategia SUA

Avansarea rebelilor Statului Islamic spre orașul sirian Kobane, la granița cu Turcia, este o tragedie, dar nu va descuraja SUA și aliații lor în ceea ce privește strategia pe termen lung în regiune, a declarat joi secretarul de stat american, John Kerry.

‘Suntem la numai câteva săptămâni de la construirea coaliției. Oamenii primesc încă sarcini’, a precizat responsabilul american. ‘Principalul obiectiv al acestui efort a fost să ofere spațiu Irakului pentru a-și instala guvernul și pentru a începe să-i contracareze și să-i lipsească pe militanții Statului Islamic (SI) de comandă și control, de centrele de aprovizionare și antrenament. Acest lucru se întâmplă’, a afirmat Kerry.

Rebelii dețin controlul asupra a mai mult de o treime din orașul Kobane, avansând în pofida atacurile americane conduse de SUA, în timp ce trupele turce încă nu s-au angajat în operațiune. Parlamentul turc a autorizat joia trecută guvernul să recurgă la forță în Irak și Siria împotriva jihadiștilor, însă până acum armata nu a intervenit. Kurzii le reproșează de câteva zile autorităților de la Ankara, mult timp acuzate că i-au sprijinit pe jihadiștii ostili președintelui sirian Bashar al-Assad, că nu vin în ajutorul orașului Kobane asediat de luptătorii SI.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.