Lege pentru a-i obliga pe japonezi să îşi ia concediu

Cei mai conştiincioşi angajaţi din lume, japonezii, ar putea fi obligaţi prin lege să îşi ia concediu. Guvernul intenţionează să oblige angajaţii să îşi ia măcar cinci zile de concediu de odihnă pe an. Reprezintă doar un sfert din concediul la care au dreptul anual, dar japonezii nici măcar atât nu se odihnesc. Propunerea va fi făcută de către Ministerul Sănătăţii de la Tokyo şi, dacă este acceptată, va intra în vigoare abia anul viitor.

În prezent, angajaţii japonezi care au cel puţin şase ani şi jumătate vechime au dreptul la 20 de zile de concediu plătit pe an. În medie, japonezii îşi iau mai puţin de jumătate din concediu. Sunt însă angajaţi care nu se odihnesc nici măcar o zi, se mulţumesc cu cele 15 zile libere acordate de către Guvern. Din această cauză apare surmenajul din cauza muncii şi uneori decesul.

Dispoziţia li se va aplica angajaţilor care au dreptul la cel puţin zece zile de concediu de odihnă pe an, deci nu şi celor care muncesc cu jumătate de normă. Pentru aceştia, se consideră că riscul de deces din cauza muncii este mai mic.

Sindicatele au cerut opt zile obligatorii de concediu anual. Patronatele, care ar trebui să plătească, cer doar trei zile. Cele cinci zile ar fi o medie.

Japonezii se simt vinovaţi atunci când îşi iau concediu. Ei nu vor să fie calificaţi drept cel care se odihneşte în timp ce altul munceşte în locul lui. Experţii au observat însă că această politică a muncii duce la productivitate scăzută în multe companii japoneze.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.