Lira turcească a ajuns la un minim istoric

lira turceascaRezultatele parlamentarelor din Turcia au deja efecte nefaste asupra economiei. După ce AKP a pierdut majoritatea în Parlament, lira turcească a ajuns la un minim istoric, depreciindu-se cu până la 5,2%, iar principalul indice al bursei din Istanbul a coborât cu peste 8%.

„Scăderea activelor turce atrage atenţia. Rezultatul alegerilor a eliminat unul dintre cele mai temute scenarii, instituirea unui regim prezidenţial, dar nu elimină riscul organizării de alegeri anticipate. Nimeni nu poate exclude o intervenţie a băncii centrale şi o posibilă creştere a dobânzilor, dacă această tendinţă va continua”, a declarat Gulsen Ayaz, director la compania Deniz Yatirim în Istanbul.

Lira a scăzut cel mai mult din octombrie 2008, la 2,8096 unităţi pentru un dolar. Indicele Borsa Istanbul 100 a scăzut cu 8,2%, la deschiderea tranzacţiilor.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani a urcat cu 0,55 puncte procentuale, la 9,87%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014, comparat cu nivelul de închidere.

Toate cele trei mari partide de opoziţie au respins ideea unei coaliţii cu AKP, astfel că formarea unui guvern de coaliţie este incertă.

Lira s-a depreciat în acest an cu peste 15% în raport cu dolarul, cel mai mult între 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.

Creşterea economică, care a înregistrat o medie de 5% sub guvernarea AKP, a încetinit la jumătate din acest nivel în 2014, pentru 2015 fiind anticipat un avans al PIB de 3,2%. Şomajul este aproape de un maxim al ultimilor şase ani, iar inflaţia este peste ţinta băncii centrale, din 2011.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.