Loretta Lynch, noul ministru al Justiţiei din SUA

Loretta Lynch, ministrul Justitiei din SUALoretta Lynch este noul ministru al Justiţiei din SUA. Prima femeie de culoare care deţine această funcţie, a depus jurământul în faţa vicepreşedintelui Joe Biden. Loretta Lynch, în vârstă de 55 de ani, îi succede lui Eric Holder, tot afroamerican, care a demisionat după mai bine de șase ani cât s-a aflat în acest post.

Fiica unui pastor baptist care a militat pentru drepturi civile în urmă cu 50 de ani la Greensboro, în Carolina de Nord, Loretta Lynch a subliniat că ea reprezintă dovada că „se poate face orice”. „Putem să restabilim încrederea și credința în legile noastre și în cei care impun respectarea lor”, a declarat ea, referindu-se la recentele abuzuri ale poliției, care au dus la tensionarea relațiilor dintre afroamericani și polițiști.

Înainte de a depune jurământul pe Biblie, în prezența familiei și a unor aleși democrați, în sala de conferințe a Ministerului Justiției, Loretta Lynch — cel de-al 83-lea Procuror General — a promis „să confere sistemului judiciar penal forță și echitate pentru apărarea (…) drepturilor tuturor”.

În prezența și a directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, Loretta Lynch, fost procuror general al New Yorkului, a preluat conducerea Ministerului Justiției în ziua în care în Baltimore (est) au avut loc funeraliile lui Freddie Gray, un tânăr de culoare mort în circumstanțe nedeterminate, ca urmare a unei fracturi cervicale după ce-a fost interpelat de poliție.

Stare de asediu la Baltimore, după ciocniri violente între poliţie şi tineri de culoare

„Este un moment extraordinar”, a declarat cu satisfacție vicepreședintele Joe Biden. „Era timpul, era timpul ca această femeie să depună jurământul”, a adăugat el.

Barack Obama o numise în noiembrie 2014 pe Loretta Lynch în locul lui Holder, dar numirea ei a fost prinsă într-o bătălie între majoritatea republicană și minoritatea democrată din Senat.

În SUA, membrii cabinetului prezidențial trebuie să facă obiectul unui vot de aprobare în Senat, dar Loretta Lynch a bătut recordul în materie: 167 de zile pentru a fi confirmată de către Camera superioară a Congresului SUA.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.