Lupte grele la Kobane. Kurzii încearcă să reziste ISIS

Lupte grele la Kobane. Kurzii încearcă să îi împiedice pe jihadiştii din Statul Islamic să preia controlul oraşului. Mai multe atacuri au fost respinse în ultimele zile. Pe străzi se aud focuri de armă şi explozii şi au apărut chiar şi imagini ale atacurilor ISIS.

Jihadiştii controlează 40% din oraşul sirian Kobane. Oraşul de la frontiera cu Turcia are o importanţă strategică pentru echilibrul în zonă. Kurzii încearcă să reziste şi cer ajutor militar. Mii de oameni ar putea muri, iar oficialii americani au recunoscut că raidurile aeriene nu pot salva oraşul. Atacul jihadiştilor a făcut până acum 500 de victime, iar peste 200.000 de oameni s-au refugiat în Turcia.

Dacă oraşul Kobane va cădea mesajul care e transmis e că nu contează cât veţi rezista, la sfârşit vom câştiga oricum, pentru că nimeni nu va veni să vă ajute. E un mesaj teribil pentru toţi cei care luptă contra Statului Islamic.

Din partea Turciei se aşteaptă ajutor. Chiar dacă Parlamentul a probat o intervenţie militară în Siria, turcii ţin tancurile şi soldaţii la graniţă. Asta pentru că se tem că o intervenţie va încuraja tendinţele secesioniste ale kurzilor din Turcia. Mai mult, Ankara nu vrea să îi înfrunte pe jihadişti, căci are o frontieră de 900 de kilometri cu Siria. Peste 20.000 de kurzi au manifestat paşnic azi pe străzile din Dusseldorf faţă de gruparea Statul Islamic.

Marţi şi miercuri, la Hamburg s-au produs incidente soldate cu mai mulţi răniţi, între militanţii islamişti şi kurzii care manifestau. Violenţele au resuscitat temerile privind un import al conflictului sirian şi irakian în Germania, unde comunitatea kurdă de peste un milion de persoane, e considerată cea mai mare din Europa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.