Martori oculari i-au descris pe agresorii lui Nemţov

Doi martori cheie în ancheta privind asasinarea opozantului rus Boris Nemţov l-au descris pe ucigaş ca fiind un bărbat cu părul scurt şi îmbrăcat în jeanşi şi un jerseu maro.

În urma descrierii oferite de cei doi martori, poliţia caută un bărbat cu înălţimea de 170-175 de centimetri şi părul scurt, care purta jeanşi albaştri şi un jerseu maro.

Comitetul de Anchetă rus intenţionează să investigheze şi acţiunile tinerei Anna Duriţkaia care se afla cu Nemţov în noaptea în care acesta a fost ucis.

Peste 50 de persoane care ar fi încălcat ordinea publică au fost reţinute duminică, la Moscova, în timpul marşului organizat în memoria lui Boris Nemţov.

Potrivit serviciului de presă al poliţiei capitalei ruse, aproximativ 21.000 de persoane au participat la marşul de duminică, în timp ce autorităţile au emis o autorizaţie pentru 50.000 de persoane. Serghei Davidis, membru al opoziţiei, a afirmat că numărul participanţilor a fost de aproape 50.000 de persoane.

Aceştia au mărşăluit de la staţia de metrou Kitai-Gorod până la podul Bolşoi Moskvoreţki, unde a fost ucis opozantul rus. Participanţii au purtat portrete ale lui Nemţov, steaguri şi bannere pe care se putea citi „A luptat pentru eliberarea Rusiei”, „A luptat pentru viitorul nostru” sau „Eroii nu mor, iar acele gloanţe ne erau destinate nouă tututor”.

Demonstranţii au vizitat inclusiv locul unde a fost comisă crima, care a fost însă încercuit de poliţie.

Un marş de comemorare, la care au participat 6.000 de persoane, a avut loc şi la Sankt Petersburg, a anunţat poliţia locală, în timp ce manifestaţii mai mici au avut loc în alte oraşe ruseşti. Marşul de comemorare înlocuieşte Marşul Primăverii planificat de opoziţie pentru duminică dar anulat din cauza morţii lui Nemţov.

Politicianul era unul dintre organizatorii marşului şi ceruse populaţiei să participe în număr mare într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei cu doar câteva ore înainte de a fi împuşcat.

Boris Nemţov a fost împuşcat de câteva ori, vineri, înainte de miezul nopţii, în timp ce se plimba pe podul Bolşoi Moskvoreţki în compania modelului ucrainean Anna Duriţkaia.

Iniţial, s-a crezut că focurile de armă au fost trase dintr-o maşină care trecea pe pod. Ulterior, o înregistrare a camerelor de supraveghere a arătat că ucigaşul l-ar fi aşteptat pe Nemţov pe pod şi apoi a fugit cu o maşină parcată în apropiere. Înregistrarea video are o rezoluţie mică şi permite doar distingerea maşinilor şi a figurilor persoanelor care trec pe pod.

Anchetatorii ruşi analizează cinci posibile motive ale asasinării lui Nemţov. Potrivit lui Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situaţiei politice din Rusia. Aceasta ar putea avea legătură şi cu ameninţările primite recent de Nemţov în legătură cu poziţia sa în atacurile de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo din Paris sau cu evenimentele din Ucraina. Afacerile politicianului şi un posibil atac în legătură cu viaţa sa personală sunt, de asemenea, investigate.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.