Merkel îi cere Greciei mai multe reforme

Angela Merkel în cere Greciei mai multe reforme. Concelarul german s-a întrebat dacă Atena poate şi vea să îndeplinească aşteptările partenerilor săi europeni. Merkel consideră că pot exista variații ale măsurilor prezentate de Guvernul elen dar în final măsurile trebuie completate.

‘Am văzut asta în Irlanda, când noul Guvern a schimbat o parte din programul de asistență financiară. Dar în final stabilitatea financiară a țării trebuie restabilită. Grecia negociază acum cu instituțiile financiare (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană). Așteptăm aceste negocieri și așteptăm evaluarea făcută de organizațiile internaționale’, a explicat cancelarul Germaniei.

Grecia ar fi trebuit să prezinte o listă compleră de reforme până luni, însă negocierile cu Uniunea Europeană nu s-au încheiat. În baza acesteia miniștrii de finanțe ai zonei euro vor conveni, în timpul săptămânii, asupra reluării vărsămintelor de împrumuturi către această țară, a cărei visterie este aproape goală.

Precizând faptul că îi revine zonei euro să fixeze viitoarele etape, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a evocat data unei viitoare reuniuni a Eurogrup, ci doar a unei posibile reuniuni pregătitoare, ‘înainte de Paști’.

‘Scopul negocierilor este să se asigure că lista (reformelor) este în același timp credibilă și globală’, a subliniat acesta.

Premierul grec, Alexis Tsipras, s-a declarat încrezător duminică în ceea ce privește ‘un sfârșit fericit’ al acestor negocieri, chiar dacă partea europeană a trimis balonul în terenul grec, subliniind că rămân ‘multe lucruri de precizat’.

Atena, care respinge orice măsură ‘recesionistă’, afirmă că a elaborat un program de reforme, în special în materie de luptă împotriva fraudei fiscale, susceptibile să garanteze pentru 2015 o cotă de creștere cu 1,4% a PIB și un excedent primar de 1,5%.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.