Mii de oameni în stradă la Atena, împotriva BCE

Aproximativ 5000 de oameni au ieşit în stradă la Atena, pentru a protesta faţă de decizia BCE de a restrânge mecanismele de finanţare pentru băncile greceşti. Grecii s-au mobilizat pe reţelele de socilaizare şi au ieşit în piaţa Syntagma, unde au manifestat în mod paşnic.

Banca Centrală Europeană a dat o lovitură dură băncilor greceşti. Instituţia monetară de la Frankfurt a suspendat regimul preferenţial acordat băncilor elene, care le permitea să împrumute bani de la BCE cu dobânzi mai mici faţă de cele pe care le percepe în mod normal. Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis a dat asigurări că decizia nu va avea repercusiuni negative asupra sistemului financiar al ţării.

Şeful Finaţelor de la Atena şi-a încheiat turneul european cu o vizită la Berlin, care nu a fost deloc de natură să calmeze spiritele. „Din punctul meu de vedere, nu am căzut de acord nici măcar asupra faptului de a fi în dezacord”, a spus el. „Suntem de acord să începem deliberările, în calitate de parteneri, cu o orientare comună spre o soluție comună la probleme europene”, a declarat Yanis Varoufakis, după întâlnirea cu Wolfgang Schauble.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat joi, la întoarcerea din turneul său diplomatic european, că ar trebui să se pună capăt ‘coșmarului austerității’ în Grecia și în Europa. Tsipras a avertizat că ‘democrația în Grecia și în Europa nu poate fi șantajată’. Șeful executivului de la Atena a reiterat că va renegocia planul de asistență internațională pentru Grecia, aprobat de UE și FMI, respectând programul partidului său și votul grecilor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.