NATO va acţiona dacă apar „omuleţi verzi” în Republica Moldova

NATO, pregatita sa apere MoldovaNATO va acţiona dacă apar „omuleţi verzi” în Republica Moldova a declarat adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberge. Acesta a subliniat că statele membre pot reacţiona individual dacă s-ar întâmpla aşa ceva.

„Republica Moldova are o poziţie dificilă din cauza situaţiei din Transnistria. Continuăm să sprijinim şi să negociem o soluţie în ceea ce priveşte integritatea teritorială şi suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere «5 plus 2» în vederea găsirii unei soluţii. Monitorizăm situaţia în Transnistria, aşa cum facem în toate ţările din vecinătatea estică a Alianţei”, a declarat oficialul american.

El a precizat că Alianţa Nord-Atlantică are în vedere demararea unui program care să ajute R. Moldova în construirea unei capabilităţi întărite de apărare pentru a face faţă provocărilor viitoare.

Întrebat dacă NATO are un plan în cazul în care ar apărea „omuleţi verzi” în Transnistria, Earle Litzenberger a reiterat faptul că „NATO este o alianţă defensivă şi principala noastră responsabilitate este să protejăm membrii Alianţei”, dar a subliniat că şi într-un astfel de caz ar exista o reacţie.

„Sunt sigur că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, NATO se va reuni de urgenţă şi va lua în considerare acţiuni colective adecvate. Totodată, statele vor putea răspunde în mod individual”, a spus Litzenberger.

În ceea ce priveşte Ucraina, oficialul SUA a precizat că se exercită „o presiune diplomatică intensă” asupra Moscovei pentru a respecta termenii Acordului de la Minsk.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.