Netanyahu îşi schimbă discursul în cazul Palestinei

După ce, în ultima zi de campanie electorală, Benjamin Netanyahu a declarat că nu va accepta niciodată crearea unui stat palestinian, după ce a fost sigur că va fi cel care va forma gubenul şi-a schimbat discursul. Bibi susţine că nu a spus că nu vrea nu stat palestinian, ci că pur şi simplu condiţiile nu au fost îndeplinite.

Benjamin Netanyahu, vrea „o soluţie axată pe coexistenţa a două state” în conflictul israelo-palestinian, însă „în alte circumstanţe”. „Însă, pentru a se ajunge la această situaţie, circumstanţele trebuie să se schimbe”, a adăugat Netanyahu.

Aceste declarații însă nu i-au convins pe palestinieni, care și-au reafirmat hotărârea de a continua ofensiva diplomatică și a rupe cooperarea în domeniul securității cu Israelul.

Luni, Netanyahu a respins ideea creării unui stat palestinian, într-o manevră de ultim moment pentru a mobiliza dreapta și pe cei indeciși înainte de alegeri.

După tensiunile provocate în relațiile cu marele aliat american în timp ce l-a sfidat pe președintele Barack Obama la tribuna Congresului din Washington, primul ministru israelian în exercițiu a pledat pentru „pace” la canalul american NBC, cerând de asemenea în apelul său negocieri „sincere”, condițiile pe care le pune de obicei.

El a cerut de asemenea liderilor palestinieni „să abandoneze pactul lor cu Hamas” islamistă care controlează încă Fâșia Gaza în ciuda unui acord de reconciliere conform căruia Autoritatea palestiniană ar fi trebuit să preia acolo controlul.

Pentru a reveni la masa negocierilor, palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca un stat „evreiesc” și să asigure „o securitate reală pentru a avea soluția a două state care să fie realistă”, a adăugat el.

Palestinienii resping de mult timp prima condiție, iar a doua este obiectul a tot felul de speculații, în timp ce conducerea palestiniană a început joi pregătirile pentru o măsură potențial explozivă: încetarea cooperării în domeniul securității între Autoritatea palestiniană și Israel.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.